Film i TV

Pejaković: “Nisam hrvatski glumac i ne može onaj što je rođen u nekoj vuko*ebini da meni određuje ko sam!”

Glumac Josip Pejaković kazao je u “Pressingu” “N1” televizije da nikad nije bio hrvatski glumac jer da bi bio hrvatski glumac, dodao je, moraš biti rođen u Hrvatskoj.

Josip Pejaković - ba.N1info.com

On je u razgovoru s urednikom i voditeljem emisije Amirom Zukićem kazao da nema potvrdu da je jedan od najboljih glumaca u BiH. Jer, kako je dodao, ti što su zaslužni nose i određene privilegije.

“Pa to divno zvuči – najbolji, ali ja nemam potvrdu za to kao što imaju glumci u Hrvatskoj. I onda taj zaslužni nosi određene priviliegije. Tu istu potvrdu imaju glumci u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori. Imaju čak i glumci i umjetnici u (bh. entitetu) Republici Srpskoj. Ništa meni niko ne zamjera, ali sve dokle ja nemam potvrdu da sam zaslužan, to zvuči isto kao kad te neko pukne po leđima i kaže – legendo. U Bosni je tako. Mi nikada nismo imali mogućnost da dobijemo u svom gradu ono što nam pripada. Mi moramo ići po to. I tu je taj rat koji se neprekidno vodi s ljudima koji nešto znače u ovoj zemlji. Nisam ja kriv za to, moja djela su kriva. Sve što sam imao rekao sam im sa scene – šta mislim o njima, o umjetnosti, o svemu što Bosnu čini Bosnom. A ono ostalo? Izgleda da se za to dobija nešto”, rekao je Pejaković.

Komentarišući nacionalne prefikse koji obično idu uz imena zaslužnih građana na ovim prostorima, glumac je kazao da nikada nije bio hrvatski glumac jer da bi to bio, zemlja njegovog rođenja morala je biti Hrvatska. Uz konstataciju da je postao umjetnik ”ovih prostora”, zaključio je da je postao – bošnjački glumac.

“Od prvoga dana, ja sam išao publici, publika nije išla meni, ne samo u Bosni i Hercegovini već u čitavoj Jugoslaviji. I svi su me razumjeli. Na moju sreću i nesreću nisam mnogo pričao jer me niko nije pitao. Vrlo je malo živih ljudi koji su moji savremenici i koji ponešto o meni napišu. Ja sam postao sve više i više glumac ovih prostora. To znači da sam postao bošnjački glumac. Nije to moja krivica, to je krivica onih što su počeli negirati ono o čemu ja govorim. Ja nikad nisam bio hrvatski glumac, da bi bio hrvatski glumac moraš da živiš u Hrvatskoj. Kako se ja sa 60 godina mogu deklarisati kao hrvatski glumac. Po čemu? Ja nisam taj, nisam ni bošnjačko-muslimanski niti srpski. Ja sam umjetnik, glumac’‘, ispričao je Pejaković za “N1“…

Prema mišljenju gosta “Pressinga”, Bosna je pripala Bošnjacima zbog rigidnih politika koje su se ovdje u prošlosti vodile.

“Zato što je nepravedno Bosna pripala Bošnjacima, ali ne njihovom zaslugom nego rigidnim politikama. Ja imam nešto u sebi što je u meni urođeno kao tetovaža. Ja sam rođen u Travniku i to nije samo mjesto rođenja, to je mjesto saznanja i mjesto odrastanja. I još jače kad je Bosna u pitanju, odrastao sam u mahali. A mahala ima svoje zakonitosti. Prvo sam vidio gimnaziju i pitao sam tatu šta je to. U toj travničkoj gimanziji su 1888. godine igrali Molijera i Šekspira. I ja nisam Hrvat. A onaj što je rođen u nekoj vukoje*ini i kamenu, i on sad hoće da meni određuje ko sam. E sad će naravno biti bura: da li je mrzim Hercegovce, ali to nije tačno, Ja se suprotstavljam rigidnim politikama. Nakon svoje zadnje predstave sam izjavio da samo idiot koji je rođen u Travniku može da ne voli Bosnu”, dodao je on.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh