Film i TV

ŽIKA JE IZGUBIO SINA JEDINCA (3): Srce malom Dejanu je samo stalo! Ovo su simptomi SINDROMA IZNENADNE SMRTI

Sindrom iznenadne smrti je iznenadna pojava smrti kod djeteta koje je prethodno bilo zdravo, bez kliničke slike ili simptoma neke bolesti.

Srđan Žika Todorović - Espreso.rs

Postoje dva entiteta: sindrom iznenadne smrti dojenčeta i sindrom iznenadne smrti starijeg djeteta.

Kako je “Kurir” nezvanično saznao, sin Dejan (3) srbijanskog glumca Srđana Žike Todorovića navodno je iznenada preminu od sindroma Iznenadne smrti…

Mnogi mladi roditelji nikada nisu čuli da postoji takav sindrom.

“Sindrom iznenadne smrti odojčeta pogađa djecu uzrasta do godinu dana, najčešće u snu. Učestalije se javlja kod dječaka, u zimskom periodu, kod djece koja ne doje, kod djece koja koriste cucle i najčešće u uzrastu od 4. do 6. mjeseca života. Sindrom iznenadne smrti starijeg djeteta se javlja kod djece starije od godinu dana, najčešće u snu. Po učestalosti je manje zastupljen nego kod odojčadi”, napisala je dr Snežana Rsovac.

Sindromom iznenadne smrti (SIDS) smatra se stanje kada dete mlađe od godinu dana u krevetiću ostane bez života, a ne postoji nijedno objašnjenje zbog čega se to dogodilo.

Statistički podaci još pokazuju i da do smrti najčešće dolazi između drugog i četvrtog mjeseca, kao i da je SIDS češći kod dječaka nego kod djevojčica.

Prema statistici na 100.000 živorođene djece od iznenadne smrti premine 38,7 (podaci centra za kontrolu bolesti CDC).

Smatra se da je iznenadna smrt uslovljena postojanjem više faktora. U svijetu trenutno postoji veliki broj istraživanja uzroka iznenadne smrti, jer i pored svih raspoloživih dijagnostičkih mogućnosti i obdukcionih nalaza, uzrok veoma često ostane nerazjašnjen.

Kada govorimo o uzrocima iznenadne smrti odojčeta ispitivanja idu u pravcu: respiratornih poremećaja po tipu centralnog hipoventilacionog poremećaja, poremećaja centralnog nervnog sistema i centra za kontrolu budnog stanja tj. spavanja, ugušenja (najčešće kao posljedica regurgitacije želudačnog sadržaja i aspiriranja u disajne puteve), poremećaje srčanog ritma a najčešće poremećaja longQT, itd.

Kod starije dece u obzir dolaze i rijetke metaboličke bolesti, kardiomiopatije, poremećaji srčanog ritma.

Prevencija za iznenadnu smrt odojčeta predstavlja niz mjera: spavanje na leđima, dojenje (djeca koja doje su budnija ), tvrda osnova kreveta, spavanje u sopstvenom krevetu ili kolijevci, ne korištenje prekrivača, ne korištenje cucle, održavanje temperature u prostoriji 18-22C, korištenje bebi alarma.

Prevencija kod starije djece je režim spavanja i ishrane koji podrazumjeva da dijete ne leže odmah nakon obroka, prijavljivanje pedijatru težeg buđenja i sličnih simptoma koji su nažalost nekada neprepoznatljivi i nespecifični, piše dr Snežana Rsovac.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh