Film i TV

OD TUGE SE RAZBOLJELA I PREMINULA: Glumica je cijeli život patila što nema djece, a ova tragedija je zauvijek dotukla!

Srbijanska filmska, televizijska i pozorišna glumica Đurđija Cvetić mnogima je bila sinonim za dostojanstvo i hrabrost, a sudbina ju je iznenadila nizom tužnih događaja.

Đurđija Cvetić - Kurir

Đurđija je odrasla u teškim vremenima, a još u djetinjstvu bila je primorana da se suoči sa siromaštvom. Odmalena je pokazivala sklonost ka glumi i ispred svoje zgrade u Beogradu sa djecom organizovala priredbe i predstave, a najveća želja ispunila joj se kada je upisala Akademiju, piše “Kurir“…

Čim je zakoračila na scenu počela je da niže velike usp.ehe. Uloge su se ređale, a za njima i brojne nagrade.

Tokom studija upoznala je ljubav svog života – Avdu Mujčinovića, kasnije pozorišnog kritičara. U skladnom braku bili su tri decenije, a o njihovoj ljubavi glumica je uvijek govorila sa ushićenjem. Međutim, 1997. godine, Avda je preminuo, a od tuge za suprugom Đurđija se teško razboljela.

“Zbog prevelike tuge, nakon smrti mog muža Avde Mujičinovića, teško sam se razboljela. Dobila sam rak dojke! Uz pomoć nutricioniste najprije sam uvela znatne promjene u ishranu, a pred operaciju i zračenje, počela da koristim i makrobiotičke proizvode. Uz ljekarske zahvate, u liječenju mi je mnogo pomogla i akupunktura”, izjavila je čuvena glumica u jednom intervjuu.

Smrt supruga, koji joj je bio najveći životni oslonac, nikada nije preboljela, a koliko joj je nedostajao do kraja života nije krila. Patili su što nemaju djece, ali zbog toga bili još više posvećeni jedno drugom.

“Živjela sam okružena okeanom ljubavi i smatrala se vrlo sretnom. Odrastali smo i sazrijevali zajedno, zajedno formirali ukus i sticali prijatelje. Dakle, naše zajedništvo je bilo kompletno, a time i ljubav. Budući da nismo imali djece, možda je ljubav bila još veća i jača. Kad tako živiš i u jednom trenutku ostaneš bez okeana ljubavi, shvatiš kako si siromašan i kako ništa drugo ne može to da nadoknadi. Za trideset godina braka nismo stigli da potrošimo ljubav, a ona je dovoljna za četiri života. Ipak, teško je imati, pa nemati“, ispričala je Đurđija.

Posljednje godine svog života provela je tiho, ali hrabro se boreći sa bolešću. Mir je pronalazila u prirodi u okolini Beograda, gdje se osamila i provodila najviše vremena.

“Strahovi su najtamniji i najintimniji dio ljudskog bića. I oni svjesni, i oni nesvjesni. Sa nama su stalno, samo je pitanje kako ih savladavamo i s njima živimo. Svaki čovjek je onoliko jak koliko uspjeva da se sa strahom nosi… Ne mogu da kažem da sam sretna, sreća nije stalno stanje. Ali, mogu reći da sam u životu imala sreće. U traganju i trenucima. Danas me ispunjava radošću veza sa prirodom. Cvijet koji sam posadila, a on procvijetao”, govorila je tada.

Đurđija Cvetić, koju su mnogi smatrali jednom od najvećih dama i heroina srbijanske glumačke scene, preminula je 7. avgusta 2015. godine, u 73. godini.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh