ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Film i TV

Novinarka BHRT-a Ika Ferrer Gotić otkrila morbidne detalje: “Moju djecu rasistički vrijeđaju već 6 godina!”

Ika Ferrer Gotić, novinarka BHRT-a je prije nekoliko dana na svom Facebook profilu objavila šokanatan status u kojem je rekla da je njena 11-godišnja kći pokušala počitii samoubistvo zbog rasističkog zlostavljanja.

Ika Ferrer Gotić - Facebook

Ona je spomenutom statusu između ostalog napisala:

Zdravo, bagro bošnjačka, srpska i hrvatska! Zdravo, balije, četnici i ustaše! Zdravo, mrzitelji, hajvani, besposleni i retardi! Ili kako god se volite nazivati samo kako biste izbjegli nazivati se “ljudima”, “građanima”, “sunarodnjacima”. Zdravo vama kojima su anarhija i bezakonje štit i zdravo vama koji mislite da ste najpametniji, a niste se makli milimetar s mjesta. Ovo je Sacha. Njoj je 11 godina. Inače, moja kći. Da, ta o kojoj ste godinama slušali u medijima. Djevojčica kojoj su prvi dan škole, te neke 2011. godine, nanosili tjelesne povrede jer ima drukčiju boju kože, jer je lijepo odgojena i jer je moja kći.

Ferrer Gotić je ispričala da je kap prelila čašu kada je njena starija kći Sacha (11), zbog nasilja u školi, odlučila da se baci pod automobil. Inače, Sacha je tamnoputa djevojčica kubanskog porijekla.

Sarajevska novinarka se i dalje bori s emocijama.

“Sacha je dobro, odlazi na terapije, redovna je kod psihologa, odlazi na borilačke vještine da malo ojača samopouzdanje. Pokrenuli smo sve moguće aktivnosti da dijete izađe iz te depresije u kojoj se nalazila toliko dugo. Teško je suočiti se s činjenicom da sam umalo izgubila dijete”, započela je Ferrer Gotić.

Pokušaju samoubistva prethodilo je zlostavljanje u razredu, a maltretirali su je i dok su je pratili na putu kući.

“Rekli su mi da je stala nasred ceste i čekala da je auto udari. Neka djeca iz razreda ohrabrivala su je riječima: ‘Hajde, ubij se, hajde’, vozači su trubili, izmicali se, ali na sreću, naišla su druga djeca i, kad su vidjela da se ona nimalo ne šali, odvukli je s ceste. Na sreću, Sacha nije uspjela u svojoj namjeri, ali bila je odlučna da umre. To je ono što me je najviše uplašilo. Kada sam kod kuće razgovarala s njom, bila je blijeda, potpuno drugo dijete, nekoć vesela i nasmijana, puna života. Pitala sam je li htjela samo privući pažnju, je li se naljutila na prijatelje, a ona me zaustavila i rekla: ‘Mama, ja sam se željela ubiti. Skočila sam na cestu da se ubijem’”, govori novinarka, piše “Večernji“…

Sacha je zbog vršnjačkog nasilja u nekoliko godina bila prisiljena promijeniti čak četiri škole. U posljednjoj, na Grbavici, zlostavljanje se posljednjih mjeseci intenziviralo. Maltretirali su je na nastavi, tokom odmora, poslije škole, ali i preko društvenih mreža. Ika je otkrila i grupu na Viberu koju su maloljetni zlostavljači nazvali ‘Bela ciganka’, tamo je Sacha svakodnevno mogla čitati uvrede koje su joj upućivali. Rugali su se i sestri Tanyji, pričavši o njezinim grudima ili menstruaciji. Nazivali su ih crnčugama i cigankama. Zovu ih ‘Bela’ jer zlostavljači misle da su Srpkinje, iako su djevojčice Holanđanske kubanskog porijekla, piše “Večernji“.

‘Uvijek je bilo “djeca su se potukla”, ali samo moje dijete dolazi kući krvavo i s ogrebotinama po tijelu. Još od prvog razreda traje taj period koji je Sacha prošla u nevjerojatnim psihičkim i fizičkim bolovima, pa još od šeste godine posjećuje psihologa. Djeca su je prisilila da razmišlja o tome koje je boje kože i zašto je drugačija. Smršavjela je sedam kilograma jer su joj u jednom trenutku rekli da je debela. U posljednja dva mjeseca prestala je odlaziti na sportske aktivnosti, prestala se družiti, inače pričalica koja je vodila glavnu riječ, postala je šutljiva djevojčica. To je šest godina trajalo, nakupilo joj se svega, a za to vrijeme niko nas nije saslušao, ministarstvo nije odgovorilo ni na jedno pismo koje smo slali, kampanje smo radili protiv vršnjačkog nasilja, ja sam istupala o tome u medijima, nema što nisam radila jer nisam mogla vjerovati da me niko ne čuje”, ispričala je Ferrer Gotić.

Dodaje kako su joj obje kćerke diskriminisane te da je sada u velikom strahu.

Zbog svega, sada plaćam ženu koja je uz mlađu kćer Tanyu neprekidno, svaki put kad izađe iz kuće, jer ne želim da prolazi kroz ono što je morala sestra“, objašnjava novinarka.

Ferrer Gotić priznaje da je i sama često znala iskusiti govor mržnje na svojoj koži.

“Nikako da otkriju koje sam nacionalnosti jer se smatram građankom BiH pa me vrijeđaju riječima poput “četnjikušo, naći ćemo te”, “balijko jedna ti ćeš nama govoriti”, “ako si se parila s crncem to je tvoj problem”, “kada te sretnem, iskasapit ću te”. Svi su se zakačili za tu nacionalnu priču i promašili poentu jer mi ovdje govorimo o djetetu koje je željelo počiniti samoubistvo. Taj sam status napisala četiri dana nakon izbjegnute tragedije jer jedino što sam čula u svojoj okolini bilo je: “Saša? Je li ona Srpkinja?” I zato sam tako reagirala, i mene su doveli do ruba. Svi oni koji mrze mene i moje crno dijete i sada mi prijete krijući se na društvenim mrežama iza lažnih imena neka slobodno dođu”, kazala je za kraj Ika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh