Film i TV

Sve je počelo davnih ‘30-tih godina prošlog vijeka: Znate li zašto se telenovele popularno zovu “sapunice”?

Od kada su prije nekoliko decenija popularni Karingtonovi i “Dinastija” okupirali tv ekrane u bivšoj Jugoslaviji, sapunice su postale obavezan televizijski sadržaj na ovdašnjim prostorima.

Sultanija Hurem i Sulejman velicanstveni - Screenshot/YouTube

Bilo je to osamdesetih godina prošlog vijeka, i od tada pa do danas sapunice su nepresušna hrana svakog prosječnog tv gledaoca.

Nakon američkih, stigle su latinoameričke trakavice, pa meksičke i indijske, zatim nepresušne turske serije, po koja španska, a u novije vrijeme i ruska, dok se u regionu najviše domaćih telenovela snima u Hrvatskoj.

Međutim, znate li kako je sve počelo i kako su i zašto ove nepregledne serije dobile naziv “sapunice”?

Izraz sapunica se prvi put počeo koristiti u SAD-u 1930-ih godina za žanr koji se pojavio na tada još novom mediju – radiju. Desetak godina kasnije sapunice se počinju proizvoditi i za televiziju, te za kratko vrijeme postaju jedan od njegovih najpopularnijih žanrova, piše “Depo“…

Sam izraz “sapunica” ili “sapunska opera” porijeklo ima u činjenici da su se te serije emitovale tokom dana, kada su u kućama uglavnom bile domaćice, te su njima bile namijenje reklame u kojima su se oglašavali novi modeli sapuna i slične kućne potrepštine, koji su ujedno i sponzorisali proizvodnju ove vrste dramskog programa.

Ostalo je zabilježeno i da je prvu radio-sapunicu proizveo i sponzorisao “Procter & Gamble” 1930-ih godina prošlog vijeka. Procter & Gamble je u to vrijeme bio poznat po deterdžentima (sapunicama) te se tako riječ “sapunica” uvriježila prvo na radiju, a kasnije i na televiziji.

Izraz sapunica je s vremenom stekao loše značenje, te se njime često označava na početku kvalitetna TV-serija u kojoj producenti i scenaristi bizarnim i neuvjerljivim zapletima pokušavaju povećati gledanost ili produžiti trajanje, te se ona otegne u nepregledan broj epizoda i sezona, sve dok za nju vlada interes gledalaca.

U Latinskoj Americi se razvio poseban oblik sapunice koji se naziva telenovela. On je od kraja 1980-ih stekao veliku popularnost u svijetu i istisnuo klasični format sapunske opere koga koriste američke TV-mreže.

Danas televizijske kuće često koriste i termin dramska serija kako bi gledatelje uvjerili da je riječ o seriji kvalitetnog sadržaja.

Međutim, sapunica je sapunica i dok je ovih i ovakvih serija, zasigurno će (pre)živjeti i ovaj naziv.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh