Film i TV

“NE MORAM JA NIŠTA”: Evo zbog čega Pavle Vuisić pred Titom nije htio da nosi SVEČANO ODIJELO!

Ova neobična priča odigrala se jednog vrelog avgustovskog dana u Beogradu 1969. godine. Njeni akteri su bili proslavljeni i nadaleko čuvena legenda srbijanskog glumišta Pavle Vuisić i maršal i doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito.

Pavle Vuisić - Novi.ba

Njegove kultne uloge i brilijantna gluma svima su ostale u sjećanju.

Pavle Vuisić jedan je od velikana srbijanskog glumišta, a zbog svog specifičnog senzibiliteta i nesvakidašnjeg humora, iza njega su ostale anegdote koje se i danas prepričavaju. Kao na primjer, ona o tome kako je Paja upoznao Tita. Nekoliko mjeseci prije premijere jugoslovenskog ratnog spektakla “Bitka na Neretvi” na Belom dvoru organizovana je posebna projekcija “samo za oči” maršala. Bilo je predviđeno da Tito upozna ekipu koja je radila na filmu, pa su da prisustvuju pozvani svi – od šminkera do kompletne glumačke postave sa izuzetkom Orsona Velsa koji je bio opravdano odsutan, piše “Kurir“…

Poziv se, naravno, odnosio i na Pavla Vuisića, koji je u filmu igrao šofera Jordana. I tako se dogodilo da dva uniformisana oficira pokupe slavnog glumca sa njegovog splava na Savi i odvedu pred kapije dvora na Dedinju gdje su ga dočekale djevojke čiji je zadatak bio da Paju odvedu do garderobe i daju mu lijepo, svečano odijelo predviđeno za prijem kod Tita. Obučen u svoju “alasku uniformu” – bermude, raskopčana prugasta košulja, papuče izblijidele od pijeska, Pavle Vuisić nije imao ni najmanju namjeru da obuče “pingvinski kostim”.

“Ja ne moram ništa! Možda vi da ga probate, a da se ja vratim na Adu”, kažu da je vikao dok su se probijali do garderobe.

Neprijatna situacija je potrajala. Paja nije odustajao i činilo se da nije bilo te sile koja bi ga natjerala da se predomisli i ipak “uparadi”. Galama je bila tolika da ju je, hodajući ka dvorani, čuo i sam Tito. Zaobilazeći svoju pratnju maršal je sam otišao do garderobe i otvorio vrata. Svi su zašutjeli.

“Druže, jesu li vaši šoferi nosili odijela i kravate u ratu? Tjeraju me da ovo obučem, a svi znaju da sam ja u filmu šofer Jordan”, kao iz topa je ispalio glumac.

Priča kaže da se Tito nasmijao, prišao i zagrlio Pavla Vuisića odvodeći ga u jedno malu, sporednu prostoriju. Niko nije znao šta se unutra dešava. Samo je u jednom trenutku konobar unio viski. Projekcija je kasnila. Pavle Vuisić nikada nije pričao o događajima od tog dana. Bio je to zvanično njegov jedini susret sa Titom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh