Film i TV

Bosanac Edin Hasanović rame uz rame s najvećim holivudskim zvijezdama: “Moj put od izbjeglice do slavnog glumca…”

“Nedavno mi se javio jedan bosanski režiser koji puno radi sa Dinom Merlinom i ponudio mi da glumim u njegovom novom spotu što bi za mene bila velika čast”, kaže Hasanović.

Edin Hasanović - Byka

Film u kome jednu od glavnih uloga igra Edin Hasanović, porijeklom iz Zvornika, osvojio je “Zlatnu kameru” za najbolju produkciju u 2016. godini. Hasanović je već proglašen za najboljeg mladog glumca Njemačke, piše “Deutsche Welle“…

– Gospodine Hasanoviću ovo je druga “Zlatna kamera” u posljednje dvije godine. Kakav je osjećaj?

Ovaj put nisam bio nervozan kao prošli put. Kompletan tim se radovao i slavili smo do sabaha. Ova nagrada mi puno znači. Druga Zlatna kamera u roku od dvije godine znači da sam na dobrom putu ka svom cilju, a to je da budem poznat po svom radu.

Šta se promijenilo u vašem životu i karijeri nakon što ste prošle godine dobili Zlatnu kameru?

Mnogi misle da se poslije dobijanja te nagrade mnogo toga mijenja. Interesovanje javnosti je bilo veliko i mislio sam da sam stigao do cilja. Međutim, nakon dvije sedmice se sve vratilo u svakodnevicu. Mislim da sam zbog nagrade sada malo poznatiji u ovoj branši. Međutim, kada me traže autori i producenti, oni me ne traže zbog Zlatne kamere. Ono što samo mogu reći je da imam posla i da sam sretan zbog toga.

Kažete da imate posla. Kada vas možemo vidjeti na malom ekranu i filmskom platnu?

Ove sedmice bi trebao dobiti odgovor da li sam dobio ulogu u jednom filmu i to bi mi puno značilo. Nažalost, o tome vam trenutno ne mogu ništa više reći. Inače se iskreno nadam da ću je dobiti. Osim toga, 17. marta na Amazone Prime počinje prikazivanje prve njemačke serije u kojoj glumim policajca, a u septembru dolazi kino film “Nur Gott kann mich richten” – “Samo me Bog može dovesti u red” u kojem sa Moritzom Bleibtreuom, njemačkom filmskom zvijezdom, tumačim glavnu ulogu.

– Dolazi vrijeme godišnjih odmora. Prošle godine ste na društvenim mrežama objavili kraći snimak na brdu iznad Diviča (Zvornik) u kojem kažete da tu punite baterije. Kada sljedeći put odlazite u BiH?

To se nikada ne zna jer je u mom poslu teško nešto tako planirati. Nadam se da ću ipak uhvatiti malo vremena, posebno nakon uvođenja nove avionske linije Berlin-Tuzla. Mislim da će to biti dok još bude sunca, dakle ljetos.

Kakvi su kontakti sa producentima i režiserima iz BiH i regiona. Odnosno, da li ima naznaka da uskoro glumite u nekom bosanskohercegovačkom filmu?

Nedavno mi se javio jedan bosanski režiser koji puno radi sa Dinom Merlinom i ponudio mi da glumim u njegovom novom spotu što bi za mene bila velika čast. Ipak, trenutno nema ništa konkretno. Uvijek sam imao želju glumiti na bh. teritoriji. Ali, trenutno o tome nema nikakvih planova.

– U Njemačku ste kao izbjeglica došli sa majkom. U ratu ste izgubili oca. Kroz život ste se, kako često ističete, sami borili. U posljednje dvije godine je BiH napustio veliki broj mladih. Vi ste kao beba došli u Njemačku u kojoj živite, radite i u kojoj ste stekli glumačku karijeru. Koja je vaša poruka mladima u BiH, posebno onim koji bi je rado napustili?

Kada govorim o sebi, onda mladima mogu reći da nikada nisam posustajao. Uvijek sam se borio i nisam isticao da sam u Njemačku došao kao izbjeglica, da sam u ratu izgubio oca i da mi se mnogo toga dogodilo u životu. Uvijek sam se borio i nisam tražio izgovor. Dakle, neka ne posustaju i neka se bore i neka budu aktivni i neka se ne dijele, pogotovo na nacionalnoj osnovi. Ja ovdje imam kolega različitih nacija s kojim se dobro slažem. Prije, kada bih čuo neko srpsko ime, odmah bi me to asociralo na rat. U filmu za koji smo dobili nagradu glumi i Lazar Ristovski, velika balkanska filmska zvijezda. Tu je i Aleksandar Jovanović. Bila mi je velika čast s njima glumiti. To su dobre kolege i veliki glumci. Zajedno se mora živjeti. Tako je i u BiH. Mi moramo živjeti zajedno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh