Film i TV

Mnogima je bio junak djetinjstva: Branko Kockica otkrio svoje pravo lice

Žana Gauk, novinarka iz Banje Luke, doživjela je veliko razočaranje u svog idola iz djetinjstva Branka Kockicu, koga je trebalo da intervjuiše.

Branko Kockica - Depo.ba

“Koliko nas je samo odrastalo uz Branka Kockicu, Acu Poštara, “Metlu bez drške”, “Muzički tobogan”… Prođe djetinjstvo, ali ostanu ta sjećanja na one koji su nas naučili mnogim lijepim stvarima. Mi, djeca osamdesetih, i danas živimo po tim “pravilima”, piše Gauk.

Dječije pozorište RS bilo je domaćin XV Međunarodnog festivala pozorišta za djecu. Među tim velikim trupama koje su pola Evrope prevalile da bi se predstavile banjalučkoj publici bilo je i onih iz susjednih zemalja, a među njima je bio i čuveni Kockica sa Pozorištem “Puž”.

“I ne bi to bio prvi put da se sretnemo. Kao i uvijek, deset dana prije njegovog dolaska najavih se za intervju. Sve dogovoreno. Kolegica iz jedne banjalučke redakcije također je strpljivo čekala da stigne. Kasni. Ali, to je za glumce. A i za nas novinare”, istakla je Gauk.

Na kraju je Kockica došao.

“Da čujem pitanja”, reče Kockica kolegici, a ona poče da iščitava jedno po jedno kao dijete u klupi ispred učitelja. Veliki Kockica počinje nervozno da se češe po glavi i govori: “OK, odgovorit ću kratko”.

Ipak, stade na jednom pitanju.

“Branko, da li je danas teže zasmijati djecu s obzirom na to da im je dostupno mnogo medija”, upitala je novinarka.

Čuveni Kockica zaurla:

“Kakva su to glupa pitanja? To je glupo. Kako ja mogu da kažem da li je lakše ili teže. Vi umišljate da sam ja pedagog. Ja sam samo glumac. Ja nikoga nisam nasmijavao ni učio. Imao sam tekst pred sobom i to sam čitao. Nikoga nisam vaspitavao. Šta da ti na to odgovorim, u pi… m…”

Kockica se zatim okrenuo prema Žani i rekao:

“Pošalji pitanja na e-mail. Ne znam kada ću odgovoriti. Mene jedan ‘Nedeljnik'… Je l’ znaš šta je ‘Nedeljnik’? Oni me dvije godine čekaju za intervju. Ali, tebi ću da odogovorim jer si iz Republike Srpske, a ja imam poseban osećaj prema Srbima.”

Žana je bila razočarana u velikog heroja iz djetinjstva, odnosno da Branko, koji je učio djecu da se samo dijele na dobre i loše, da se lijepo ponašaju i budu uljudni, može tako govoriti o ljudima, o medijima. Ona se pita da nije novinarskih pitanja, kako bi se o pojedincima saznalo sve što se zna?

“Da nije medija, da li bi bilo čuvenog Kockice”, pita se Žana.

“Pitanja za njega više nemam. Samo poruku da smo ga voljeli svi. Cijeli Balkan. Sva djeca osamdesetih. Potonuo je… Mornar koji je plovio morima mašte, kralj koji je vladao beskrajnim kraljevstvom, učitelj i vaspitač… Potonuo je. Junak mog djetinjstva postao je tragični lik”, napisala je Žana Gauk za portal magazina “Lola“…

“I ne postoje, dragi Branko, glupa pitanja. Postoje samo glupi odgovori. To si, nažalost, i ti dokazao. Neka te čeka veliki “Nedeljnik”. Ja, mala iz Banja Luke, ne želim”, zaključila je Žana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh