Film i TV

Nele Karajlić: “Da sam sada student, odmah bih se ubio”

Nekadašnji član benda “Zabranjeno pušenje” i legendarnih “Nadrealista” Nenad Janković, poznat kao dr Nele Karajlić, održao je predavanje brucošima Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Tema je bila “Živjeti u 21. vijeku”, pa je on tim povodom vrlo oštro i surovo pokazao stav o današnjici.

Nenad Janković / Nele Karajlić - Blic.rs

Advertisements

“Volim ako nešto imam pametno reći ovim mladim studentima i naravno ukoliko oni misle da ja imam nešto pametno da kažem u kom vremenu sada živimo… A ja bih rekao u vremenu koje nije nimalo dosadno. Iako bih volio da živimo tako da nam vrijeme bude malo dosadnije”, istakao je dr Karajlić:

“Na svom posljednjem predavanju studentima u Beogradu rekao sam: “Da sam student, ja bih se odmah ubio. Zašto? Zato što je situacija u kojoj se vi nalazite, ne samo u našoj zemlji nego i čitavom svijetu, više nego katastrofalna. Ali hajde da pogledamo malo stvari s vedrije strane, da vidimo zašto je to tako i da ipak na kraju kažemo da nema smisla da se ubijemo”, kazao je Nele i nasmijao studente, piše “Srbija danas“…

Dva sistema

“Ja imam, da kažem, tu privilegiju što sam živio i u 20. vijeku, i to punim plućima, i sada u 21. vijeku, u kome manje-više dišemo na škrge. Živio sam i u dva različita državna sistema. U komunizmu, odnosno u socijalističkom upravljanju, kako se to tada zvalo, i sada u jednom obliku liberalnog kapitalizma. Otuda imam i tu hrabrost da uporedim ta dva sistema ne samo kao društveno socijalna mehanizma nego i kroz prizmu kulture, pa čak i ekonomije. Neću da vam kažem koji je sistem bolji”, rekao je sa osmijehom.

NI TESLA NI JA NISMO ZAVRŠILI FAKS

“Tesla je svima velika inspiracija, a meni posebno. Elem, Tesla i ja imamo nešto zajedničko, a to je da ni on ni ja nismo završili fakultet. Teslu ću prikazati malo drugačije od onoga što smo o njemu gledali ranije. On je bio jedna vrsta šoumena, čovjek koji je prodavao svoje patente tako što je klijentelu okupljao u laboratoriji i pravio im program da bi shvatili šta je on to napravio.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh