Film i TV

Tragična sudbina Davora Dujmovića bila bi najtužniji film na svijetu

Davora Dujmovića najviše pamtimo po ulozi Perhana u filmu “Dom za vješanje”, ali i po ulogama u “Top listi nadrealista”.

Davor Dujmović - Yugopapir.com

Davor je rođen u Sarajevu i zauvijek mu je ostao nadimak Perhan. Ulogu po kojoj je ostao prepoznatljiv je dobio sasvim slučajno, piše “24sata“…

Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da nakon nastave svrati kod svog oca koji je tada radio na pijaci Markale.

“Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vježbao”, pričao je Davor.

U obližnji restoran, gdje je svratio na sok, su došli i Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji za film “Otac na službenom putu”, a on je pristao i nakon toga je krenulo probno snimanje, gdje se pokazalo da je savršen za ulogu.

Nakon filma “Otac na službenom putu” odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspjelo i nakon toga nije više ni pokušavao.

Sa nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u sljedećem filmu Emira Kusturice “Dom za vješanje”, nakon kojeg je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi.

Poredili su ga sa Dustinom Hoffmanom, ali se početkom 90-ih “navukao” na drogu. Nekoliko puta je pokušao da se liječi, ali bezuspješno.

U tom periodu je izjavio:

“Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo “ja sam mal’ pa sam radoznal”, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća ovisnošću.”

Rat je Davora zatekao u Sarajevu odakle odlazi u Beograd. Tamo je snimio još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji “Underground”.

Nakon završetka rata Davor je otišao u Banju Luku, gdje je osnovao fond za kulturu Republike Srpske, koji kasnije dobija naziv Davor Dujmović.

Nakon Banje Luke je prešao u Sloveniju i to kod djevojke sa kojom je živio posljednjih mjeseci svog života. Slobodno vrijeme je provodio u prirodi sa konjima, borio se se s jakom depresijom i alkoholom.

31. maja 1999. godine izvršio samoubistvo vješanjem u Novom Mestu. Imao je 30 godina.

Volio je Stonse, Stinga i Boba Marleya…


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh