Estrada

PODNIJETA PRIJAVA, MUP OBAVIJESTIO O DALJEM POSTUPANJU: Nadležni organi moraju da reaguju zbog zadrugarke

Urijalitijima često dolazi fizičkih okršaja i nasrtaja, koji su po pravilima produkcije uvijek najstrožije zabranjeni.

Zadruga - srbijadanas

Ipak, život nekoliko desetina ljudi u zatvorenom prostoru u čovijeku može probuditi najniže nagone, pa tako nerijetko u svađama prelaze granicu verbalnog, te nasrću jedni na druge.
Iako su učesnici svaki put, makar novčano kažnjeni ukoliko prouzrokuju tuču, kada su u pitanju maloljetna lica, situacija se mijenja.

Milica Veselinović je u rijaliti “Zadruga” ušla sa 17 godina, a iako je u međuvremenu postala punoljetna, fizički okršaji koje je imala sa svojim dečkom Mensurom Ajdarpašićem događali su se dok je još bila maloljetna.

Upravo zbog toga je Mreža organizacija za djecu Srbije i Prijatelji djece Srbije potražilo pomoć nadležnih organa, kako bi se ispitala i isključila svaka mogućnost nasilja nad djecom u rijalitiju. Na njihovom zvaničnom sajtu objavljeno je saopštenje za javnost, koje vam prenosimo u celosti:

Beograd, 16.3.2022. Povodom nasilja nad maloljetnom devojkom M.V. u rijaliti formatu Zadruga Televizije Pink, Mreža organizacija za djecu Srbije i Prijatelji djece Srbije su se obratili Regulatornom tijelu za elektronske medije, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, Zaštitniku građana i Povjerenici za ravnopravnost.

Učešće maloljetnika i nasilja nad njima u rijaliti programu otvaraju pitanja odgovornosti pružaoca medijskih usluga koji uključuje djecu (dijete je svaka osoba do 18 godina) u ovaj televizijski format i pitanje zaštite dece od nasilja, njihove bezbjednosti i sigurnosti kao učesnika u ovakvim programima.

Poslje našeg obraćanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova nas je obavijestilo da je prijavu prosljedilo Osnovnom javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici na dalje postupanje i Policijskoj upravi Sremska Mitrovica koja je nadležna prema mjestu na kome se desilo nasilje (studio u Šimanovcima).

Regulatorno tijelo za elektronske medije je tražilo od nas dopunu prijave jer na kanalima nad kojim vrše monitoring nisu uspeli da nađu emitovan sporni sadržaj. Iako pružalac medijskih usluga Pink Media Group ima dozvole za više specijalizovanih medijskih usluga na kojima emituje rijaliti programe (uključujući Zadrugu), uvjereni smo da REM može i treba da reaguje i po službenoj dužnosti na osnovu Pravilnika o zaštiti prava maloljetnika u pružanju medijskih usluga i Pravilnika o načinu izricanja mera pružaocima medijskih usluga.

Zaštitnik građana i Poverenica za ravnopravnost su nas obavestili da će provjeriti postupanje nadležnih organa na koje smo ukazali.

Mreža organizacija za djecu Srbije i Prijatelji djece Srbije pratiće postupanje institucija povodom ovog slučaja uvjereni da je svima zajednički interes zaštita djece od nasilja. prneosi “Novi“.

Mreža organizacija za djecu Srbije

Saša Stefanović, direktor

Prijatelji djece Srbije

Iva Eraković, izvršna direktorka


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh