Estrada

Bendovima će biti zabranjeno da na SVADBAMA PJEVAJU HITOVE Cece, Šabana, Dragane, Lukasa… PROPADE IM BAKŠIŠ

Hitovi najvećih muzičkih zvijezda kao što su Svetlana Ceca Ražnatović, Zdravko Čolić, Šaban Šaulić, Dragana Mirković, Aca Lukas, ali i mnogih drugih čije se pjesme pevaju na privatnim proslavama, ubuduće neće moći da se izvode bez dozvole i plaćenih izvođačkih i autorskih prava!

Kako smo saznali iz krugova bliskih nekim poznatim autorima muzike, oni su i ranije tražili da se donese posebna uredba kojom bi se regulisalo izvođenje njihovih kompozicija na raznim manifestacijima, s obzirom na to da od toga ništa nisu prihodovali. Sagovornici Kurira Živorad Žika Ajdačić iz Udruženja scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi Srbije, Dragiša Golubović, predsednik Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije, i producent Saša Mirković kažu da su upoznati s tim i da su saglasni da se počne s takvom primenom naplate autorskih i izvođačkih prava.

– Moj stav je uvek bio jedinstven, sve što se radi s konca i konopca je loše. To više liči na rijaliti! Pre svega izgubljena je nit pravog stvaralaštva. Nema dobrih pesama, kompozicija, dosta se radi korišćenjem drugih autora, bez odvajanja šta je autorsko pravo, a šta nije. E sad, što se toga tiče, radi se o tome da su lični autori došli do zaključka da mogu da zabrane izvođenje svojih dela. Ako se te pesme izvode bilo gde, oni se boduju i autor ima nadoknadu. Sokoj u svim mestima ima svoje predstavnike i muzičari su dužni da prijave šta pevaju. Ne treba autor da da saglasnost jer je to javno izvođenje. Zakonom ne može da se prati izvođenje dela u kafani. U Francuskoj ti si dužan da dostaviš melodiju i plaćaju se autorka prava – navodi Ajdačić, koji je i predsednik Upravnog odbora organizacija za zaštitu prava izvođača.

Golubović kaže da nije za to da autori zabranjuju izvođenje svojih pesama, ali insistira na tome da se moraju plaćati naknade udruženjima, čak i kad su u pitanju privatne proslave.

– Tu se radi o autorskim i srodnim pravima. Mi smatramo da treba da se izvode sve kompozicije, s tim što treba da se plaća naknada. Koliko se ja razumem, trebalo bi ti muzičari da dostave Sokoju spisak pesama koje će da izvode. Šef orkestra treba to da preda Sokoju i organizaciji PI (organizacija za prava izvođača) – naveo je on.

Saša Mirković kaže da je upućen u to da će uskoro biti donet novi zakon kojim će se bliže regulisati ova oblast, odnosno da bendovi više neće moći da pevaju pesme velikih zvezda i da zarađuju na tome.

– Frka je svim pevačima i bendovima koji nemaju svoj repertoar. Bili oni radni bendovi na svadbama i nekim proslavama, pa i pevačima i bendovima koji nastupaju po diskotekama kako u Srbiji, tako i u dijaspori. Desi se, recimo, da Tropiko bend izvodi petnaest minuta svoje pesme, ili neki pevači iz “Granda” koji imaju jedan ili dva hita, a onda nastavljaju da pevaju pesme Ace Lukas, Cece, Miroslava Ilića, Dragane Mirković, Halida Bešlića, Marinka Rokvića, a da za to nemaju pravo. Zakon koji će uskoro stupiti na snagu nije povoljan po takozvane divlje muzičare, jer svi moraju da plaćaju autorska i izvođačka prava. Moj predlog je da se rešava sa porodicama preminulih pevača ili autora ili producenata koji su upućeni u sve to. Moraju da traže saglasnost na kog se vode prava, mora da se uvede red u ovu oblast – zaključio je Mirković.

Prvi povukli potez

Balaševići i Cane zabranili “Grandu” izvođenje pesama

Među prvim je Zoran Kostić Cane, frontmen Partibrejkersa, zabranio da se njegove pesme izvode u takmičenju “Zvezde Granda”. O tome je pričao Đorđe David pre nekoliko meseci, rekavši da je šokiran njegovim postupkom. Isto je učinio i Mile Bas, i to znatno ranije. On je još pre nekoliko godina stavio zabranu da takmičari u “Zvezdama Granda” pevaju pesme Južnog vetra, što se zasad poštuje.

Nedavno se saznalo da je i porodica Balašević tražila da učesnici pomenutog šou-programa ne izvode dela pokojnog Đorđa Balaševića.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh