Estrada

“NEKOLIKO PUTA SAM POKUŠALA DA SE UBIJEM” – Mlade influenserke se oglasile poslije Kikine SMRTI, psiholozi apeluju na roditelje

Poslije samoubistva Kristine Kike Đukić (21) javljaju se i brojne druge žrtve “bulinga” – zlostavljanja na mrežama.

– Tri puta sam probala da se ubijem! Još od osnovne škole trpim nasilje i maltretiranje na internetu – ovako u potresnoj ispovijesti priča mlada zvijezda Tik toka Valentina Marković (18) iz Beograda.

Samo dan poslije samoubistva jutjuberke Kristine Kike Đukić (21), počele su da se javljaju i brojne druge žrtve “bulinga” – zlostavljanja na mrežama.

Teško djetinjstvo

U razgovoru Valentina otkriva da je tortura počela još kad je bila tinejdžerka.

Valentina: Naš život nisu samo društvene mreže

Ona kaže i da je obožavala Kiku i njene objave.

– Voljela sam je kao devojčica. Svi su se šalili na njen račun, zvali je svakakvim imenima, nazivali je k***om, pro*titutkom… Sada kada djevojke više nema pišite da je bila “anđeo”, “RIP love”… Sram vas bilo – poručila je Valentina i dodala:

– Ljudi koji sada pričaju da je ona imala sve, i ne znaju šta je nju moglo da natjera na ovakvo nešto… Molim vas da shvatite da vi vidite samo ono što vam mi dopuštamo da vidite. Nijedna internet persona neće kačiti cijeli svoj život i svoje probleme onlajn, jer svi imamo život iza kamere. Shvatite da ne možete znati nečiji život preko društvenih mreža!

– U osnovnoj školi sam bila odbačena od drugara. Nisu htjeli da se druže sa mnom. Morala sam da promijenim tri škole. Psihički su me zlostavljali, vrijeđali, nazivali me “štreberkom”, “debelom”, čak su me jednom i fizički napali. Grozno sam se osjećala. Mislila sam da sam loša, manje vrijedna od njih… Izmišljala sam razloge da ne idem u školu. A onda sam počela da snimam priloge na Tik toku i kako sam postajala poznata, postajalo je sve gore. Prijetili su mi, nazivali me “ku***m”, stalno pominjali porodicu i pozivali se na njih. Sve me je to pogađalo. Ćutala sam i držala to u sebi. A onda je sve kulminiralo depresijom i suicidnim mislima. Nekoliko puta sam podigla ruku na sebe. I ne, nije me sramota da kažem da nisam bila dobro psihički ni da sam bila sa 15 godina na liječenju na psihijatriji – otkriva Valentina i ističe:

– Moja greška je što sam ćutala i nisam svoje probleme podelila sa roditeljima. Plašila sam se njihove reakcije. Ali sada znam da bi mi bilo lakše, a bol bi bila manja. Zato apelujem na sve da ne ćute i da otvoreno pričaju o ovome, koliko god to strašno bilo. Svako ko kaže da ga loši komentari ne dotiču laže, jer ja prva u dva sata ujutru listam sve objave i ne mogu da ostanem mirna. I dalje me uznemire. Iako se bavim tim poslom, mogu slobodno da kažem da je internet zlo i da moramo biti obazrivi – navodi mlada tiktokerka.

Domaći stručnjaci kažu da je internet nasilje uzelo maha i da roditelji moraju da obrate pažnju šta njihova djeca, koliko god imala godina, rade na mrežama.

I influenserka Tijana Medan žrtva nasilja

Među žrtvama stravičnih prijetnji i vrijeđanja na internetu našla se i influenserka Tijana Medan. Ona je priznala svojim pratiocima da prolazi kroz depresivne faze i da je ona prije samo dvije nedjelje razmišljala o samoubistvu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tijana Medan ?? (@tijana_medan)

– Ovo sam odlučila da podijelim sa vama jer me je jako pogodila vijest da se jedna mlada devojka, koja je bila popularna na društvenim mrežama, ubila. Kao neko ko je sklon depresiji još od tinejdžerskih dana, kao neko ko je mnogo puta razmišljao o samoubistvu, a kao mlada i bila par puta na korak od toga… Kao neko ko baš u ovoj 2021. godini prolazi kroz dugu i tešku epizodu depresije… Kao neko ko je pre samo dve nedelje saopštio svom psihoterapeutu da je opet krenuo nalet suicudnih misli… Kažem vam, brinite o sebi. Pričajte. Recite nekome šta vas muči. Potražite pomoć. Nema ništa loše u tome – napisala je na svom Instagram profilu ova devojka.

Dječiji psiholog Branka Tišma upozorava da situacija nije naivna, jer djeca ne umiju da se nose sa tolikim pritiskom, što se, dodaje ona, može završiti i fatalno.

– Djeca i tinejdžeri previše vremena provode na društvenim mrežama i samim tim su izloženi svakakvim komentarima – pretnjama, uvredama, ponižavanju, ucenjivanju…. I to tako traje, kontinuirano. Problem je što sve to nose u sebi, plaše se reakcije roditelja, sklanjaju se od svih. Ne mogu sami da istrpe pritisak i dolazi do najgoreg – da sami sebi naude – objašnjava Tišma.

Pratite djecu

Na pitanje kako da roditelji prepoznaju problem kod svog djeteta, ona kaže:

– Kada primijetite da vam je dete drugačije, da slabo jede, spava, da je popustilo u školi, da je razdražljivo, da se breca na vas, da se povlači, da je tužno… To vam je prvi znak da tu nešto nije u redu i da morate da razgovarate sa njim. Zato je važno da roditelji uvijek znaju šta im djeca rade, da razgovaraju sa njima, da ih prate, da steknu njihovo povjerenje, a prije svega da im ograniče vrijeme koje provode na internetu – objašnjava ona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh