Estrada

KRALJEVSKA POSLASTICA: Otkrijte kako se pravi omiljeni kolač Kate Middleton, kuhar otkrio recept

Bivši kuhar kraljevske porodice otkrio je u kojoj poslastici vojvotkinja od Kembridža najviše uživa. Počastite se i vi jednostavnim kolačem čiji recept stiže sa dvora.

Kate Midlton - Guliver Image

Sastojci:

6 hurmi bez koštica isečenih na osam dijelova
1 kašičica sode bikarbone
1/2 ključale vode
60 g putera
170 g šećera
225 g crne čokolade
1 jaje
230 g brašna
1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:

Pomiješajte šećer, puter i slatku pavlaku. Kuhajte na srednjoj temperaturi, neprekidno miješajući dok se sve ne sjedini i šećer karamelizuje.
Podijelite preliv na dva deijla, pa jedan dio sipajte na dno posude u kojoj ćete peći kolač i ostavite da se ohladi.

Prelijte isjeckane hurme vrelom vodom, dodajte sodu bikarbonu, dobro promiješajte i ostavite da odstoji dok se ne ohladi. Ovaj korak možete da odradite i dan unaprijed.

U odvojenoj posudi mikserom umutite šećer i puter, pa dodajte jaje i vanilu i izmiksajte još malo. Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo, pa to dodajte u umućenu smjesu i sve pomiješajte.

Dodajte i mješavinu sa urmama, pa dobijeno testo sipajte u pleh obložen pek papirom.

Pecite na 180°C oko 30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Prelijte čokoladnom glazurom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh