Estrada

Princ Philip: Sahranjen vojvoda od Edinburga

Sahrana je organizovana u porodičnom krugu zbog ograničenja uvedenih u okviru borbe protiv koronavirusa.

Sahranjen princ Philip - PA MEDIA

Princ Philip, vojvoda od Edinburgha i suprug britanske kraljice Elizabete II., sahranjen je u kraljevskoj kripti dvorca Windsor.

Sahrana je organizovana u porodičnom krugu zbog ograničenja uvedenih u okviru borbe protiv koronavirusa.

Sahrana, koja je emitovana uživo na televiziji u Britaniji i širom svijeta, zvanično je počela minutom šutnje u 15 sati.

Kovčeg vojvode od Edingburgha je prenesen od ulaza Windsora do kapele Svetog Georgija u modificiranom Land Roveru kojeg je upravo on dizajnirao. Članovi porodice koji nisu uključeni u povorku, poput vojvotkinje od Cornwalla i vojvotkinje od Cambridgea će sahranu gledati ispred trijema kapele Galilieje.

Prinčevi Harry i William su odvojeno hodali iza djedovog kovčega zato što je kraljica tako propisala.

Između njih se nalazio njihov rođak Peter Phillips. Nakon odluke Harrya i njegove supruge Meghan da napuste kraljevsku porodicu, braća su viđena zajedno prvi put u godinu dana.

Princ Philip, koji je u braku s kraljicom proveo 73 godine, umro je 9. aprila u dobi od 99 godina, nakon što je u bolnici proveo mjesec dana zbog srčanih problema i infekcije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh