Estrada

Prva objava Olivere Balašević poslije Đoletove smrti: “Živimo u čudnim vremenima”

Olivera Balašević, supruga nedavno preminulog kantautora Đorđa Balaševića, oglasila se na svom Instagramu prvi put nakon suprugove smrti, obilježivši tako Međunarodni dan maternjeg jezika.

Đorđe i Olivera Balašević - Mojnovisad.com

Ona je naime podijelila video iz emisije u kojoj je gostovala i pričala o onome šta jezik za nju znači.

“Živimo u čudnim vremenima. Ono što je daleko svakog dana se čini još daljim. A ono što nam je blisko, sve nam je bliskije i bliskije. U haosu ovog iskrivljenog ogledala pandemije i apsurda, ko smo mi ako ne stremimo ka vrijednostima”, započela je ona svoj opis ispod videa.

“Najdubljim, onim što vuku iz naših korijena i tiho nas, šapatom, podsjećaju ko smo. Tako i danu maternjeg jezika dugujemo, ako ništa, barem zahvalnost. Što nas opominje da ne zaboravimo. Korijene. Majke. Bake. Nas same. Međutim, ne mogu a da se ne pitam, je li maternji jezik onaj kojem nas uče naše majke, ili je to pak onaj kojim učimo svoju djecu”, zapitala se.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Olivera Balašević (@olivera.balasevic)

“Moja ga majka, nažalost, nije imala. Odrastajući u nekim drugim vremenima, zauvijek je ostala bez tog izvornog, koji piše naše prve priče. Ili ga je možda i imala, samo mu ne znamo ime? Bilo kako bilo, sreća je da planete imaju svoj jezik. I da se razumiju. Oni su pak tajno i nepogrešivo povezani, svijetovi za sebe. Različiti, a isti.”

“Čast mi je bila, i odgovornost, da povodom obilježavanja 20. međunarodnog praznika materinjeg jezika i ja kažem par riječi. Onih iz najdaljih kutaka duše, kako već biva kada iz vas progovara dijete ratnog siročeta, koje je odraslo baš ovdje, u Kovačici. Šapnuli su mi s moje Planete, da vam prenesem da ne zaboravljate. Već da se sjećate”, poručila je Olivera, piše “Dnevno“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh