Estrada

Džejeva Nada mora da ispuni ovaj uslov: Poslije pjevačeve smrti, bivša žena dobila poziv od suda

Džej i Nada su bili više od 15 godina u braku, tokom kojeg su dobili kćerke Anu i Mariju.

Džej Ramadanovski - Screenshot

Pjevač nikada nije krio da je glavni krivac za krah braka bio on, odnosno njegovo ponašanje.

Nada Ramadanovski, bivša supruga pokojnog Džeja Ramadanovskog, ispunjava sve zakonske uslove da naslijedi njegovu penziju koju je za života stekao i primao iz Austrije.

On je, prema ranijem pisanju medija, ostvario pravo na mjesečnu naknadu od 1.500 eura na ime invalidske penzije, nakon što je u Beču prije tri godine imao tešku operaciju srčanih zalistaka. S obzirom na to da je godinama plaćao porez i socijalno osiguranje u Austriji, pjevač je dobio više nego pristojno mjesečno primanje. Sada, prema tamošnjem zakonu, Džejova bivša supruga Nada ima pravo da naslijedi njegovu penziju. O tome je govorila za “Kurir” advokatica Nevena M. Marković.

– Porodične penzije u Austriji odobravaju se preživjelom supružniku, a odnosi se i na razvedenog supružnika i djecu umrlog roditelja, ako su ispunjeni propisani uslovi. Razvedeni supružnici imaju pravo na porodičnu penziju udovca do momenta dok ne zaključe novi brak, ako je osiguranik u trenutku smrti imao obavezu da im plaća izdržavanje, odnosno alimentaciju koja je prispjela prije razvoda braka. U ovom slučaju je visina penzije ograničena do visine mjesečnog izdržavanja i ne može biti viša dosuđena – kaže pravnica i objašnjava koje uslove mora da ispuni Nada Ramadanovski da bi stekla Džejovu penziju.

– Porodična penzija pripada udovici u punom iznosu ako su ispunjeni sljedeći uslovi: brakorazvodna presuda sadrži izreku prema članu 61 stav 3 zakona o braku, odnosno da je tužilac isključivi ili pretežni krivac za poremećaj braka, ako je brak trajao najmanje 15 godina i ako je udovica u trenutku nastupanja pravnosnažnosti brakorazvodne presude napunila 40 godina života. U slučaju da su ova tri uslova ispunjena, udovica ostvaruje pravo na porodičnu penziju u punom iznosu – zaključila je Markovićeva.

Džej i Nada su bili više od 15 godina u braku, tokom kojeg su dobili kćerke Anu i Mariju. Pjevač nikada nije krio da je glavni krivac za krah braka bio on, odnosno njegovo ponašanje.

– Bilo je tu noćnih provoda, prevara, alkohola, kocke, dugova. Znaš kako je kad ti česma curi, a nemaš gumicu da je popraviš? Desi se poplava. E, tako je mene Nada trpjela dvadeset i nešto godina. Ona je najbolja žena. Nas dvoje imamo odličnu komunikaciju. Uvjiek me je pazila, a i ja nju. Ona ne radi, ja cijeli život radim za nju. Još odmalena – kazao je pokojni pevač u jednom od intervjua.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh