Estrada

Slijedi mu 12 godina zatvora!? Rasta saslušan, tužilaštvo za repera zahtjevalo ovo

Čeka se odluka Višeg suda.

Stefan Đurić Rasta - Srbija Danas

Stefan Đurić Rasta (30) saslušan je u nedjelju, 4. oktobra, u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koje ga tereti za krivično djelo proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge.

Reper je na saslušanju negirao krivično djelo, a u odbrani je kazao da je marihuanu držao zarad ličnog korišćenja.

Kako navode, u pitanju je ukupno oko 600 grama marihuane, koja je kod Raste pronađena u petak, 2. oktobra, prilikom pretresa stana po nalogu tužilaštva.

Tužilaštvo je tražilo da se Rasti odredi pritvor do 30 dana, a sada se čeka odluka Višeg suda.

Podsjetimo, Stefan bi zbog navedenog krivičnog djela u zatvoru mogao da provede čak 12 godina.

Kako kaže advokat Jelena Zakonović, kada je riječ o krivičnom djelu proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, ne postoji mogućnost uslovne kazne.

Ukoliko tužilaštvo dokaže ono za šta tereti Đurića, reper neće moći da izbjegne zatvor.

– Za krivično djelo proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge predviđena je kazna zatvora od tri do 12 godina. Ne postoji zakonska mogućnost da počinilac ovakvog dela izbjegne zatvorsku kaznu, jedino što može da uradi je da prizna djelo i da se nagodi sa tužilaštvom, ali i u tom slučaju će dobiti kaznu od tri godine zatvora – kaže Zakonovićeva i dodaje da postoji mogućnost da se reper pred tužiocem brani tvrdnjom da je navedena droga za ličnu upotrebu.

– U tom slučaju, ukoliko budu postojali dokazi, ovo krivično djelo će se prekvalifikovati u djelo neovlašćeno držanje opojnih droga, za koje su zaprijećene blaže kazne. Počinilac može i u tom slučaju da dobije zatvorsku kaznu do tri godine ili da bude novčano kažnjen. Može čak i da bude potpuno oslobođen krivice – ispričala je advokatica.

Kaže, u ovom trenutku veoma je važno da istraga bude temeljno urađena.

– Jako je važno da istraga odradi svoj dio posla i da utvrdi sve uslove pod kojima se desio ovaj slučaj. Dakle, policija treba da sakupi dokaze koji će nedvosmisleno pokazati da li je ta zaplijenjena marihuana zaista bila za ličnu upotrebu ili za prodaju. Bitan pokazatelj je i da li je policija pronašla vagice za mjerenje marihuane, na koji način je upakovana droga, ali i sama količina zaplijenjene droge je u ovakvim slučajevima indikativna – rekla je Zakonovićeva.

Podsetimo, sa Rastom je uhapšen još jedan muškarac kod kog je policija pronašla kokain.

Rasta je 2019. godine već bio privođen zbog posjedovanja manje količine marihuane. Tada je prošao sa novčanom kaznom.

Kako se nezvanično saznaje kod repera je između ostalog pronađen 1kg nedozvoljenih supstanci, te mu je produžen pritvor na mjesec dana zbog mogućeg uticaja na svjedoke, piše “


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh