Estrada

TRAGIČAN KRAJ MLADE ZVIJEZDE: NAKON TEŠKE TRAUME OKONČALA JE ŽIVOT U 23. GODINI

Daisy Coleman, zvijezda Netflixovog dokumentarca Audrie & Daisy iz 2016., u kojem je otvoreno progovorila o silovanju koje je doživjela kao 14-godišnjakinja, tragično je preminula u 23. godini života.

Daisy Coleman - Hayat

Svijet je obišla tužna vijest o tragičnoj smrti 23-godišnje Amerikanke Daisy Coleman koja je, prema saznanjima tamošnjih medija, oduzela život. Prije četiri godine Daisy je hrabro progovorila o traumi koja joj se dogodila kad je imala samo 14 godina. Naime, u Netflixovom dokumentarcu Audrie & Daisy iz 2016. ispričala je kako je izgledalo kad ju je silovala grupa srednjoškolaca i šok nakon toga što niko od njih nije bio osuđen.

Njeno tijelo pronađeno je nakon što je majka zamolila policiju da provjeri je li dobro.

Nikad se nije oporavila od toga što su joj ti momci napravili, nije fer. Moje curice više nema – rekla je neutješno njena majka za TMZ dodavši kako joj je kći bila najbolja prijateljica i nevjerojatna osoba. – Voljela bih da sam mogla na sebe preuzeti njenu bol – dodala je.

Coleman je u dokumentarcu iznijela tešku ispovijest kako ju je grupa srednjoškolaca 2012. napila i silovala u jednoj kući u Maryvilleu, Missouriju, a kroz istu traumu prošla je i njena prijateljica Audrie Pott, koja je sebi život oduzela u septembru 2012. godine, samo nekoliko dana nakon što su je silovali.

Daisy je, naime, optužila Matthewa Barnetta, tada 17-godišnjaka, da ju je opio na kućnoj zabavi u januaru 2012. dok je imala samo 14 godina. Jutro nakon toga, tvrdi njena majka, pronašla ju je kako sjedi na trijemu mokre kose, u kratkoj majici i običnoj trenirci na prilično niskoj temperaturi. Protiv Barnetta podnesena je optužnica za krivično djelo seksualnog napada, ali je slučaj odbačen. Njena porodica za to je okrivila navodne lokalne političke veze koju je imala 17-godišnjakova porodica, prenosi “Hayat“.

Tokom suđenja priznao je da je kriv za njeno ugrožavanje, ali tvrdio je da je njihov spolni odnos bio uz Daisyn pristanak. Ovaj slučaj potaknuo je brojne rasprave u Americi o broju prijavljenih slučajeva tinejdžerskih silovanja, kao i o sekundarnoj viktimizaciji i okrivljavanju žrtava nakon traume. Zbog silnih prijetnji i uznemiravanja nakon niza nesretnih događaja, Daisy i njezina porodica odselili su iz Maryvillea.

Nakon emitiranja dokumentarca, tvrdnja šerifa Darrena Whitea posebno ju je uznemirila jer je ustrajao na tome da su ona i Paige jednako krive kao i dečki koji su ih silovali, a mediji pišu kako je ekipi iza kamera u poruci napisao da obje lažu.

Kada su prijavile silovanje, suočavale su se s osudama sugrađana putem društvenih mreža koji su tvrdili da su same krive za to što se dogodilo, a na njenom plesnom kursu ljudi su nosili majice s natpisima “Matt 1: Daisy 0”.

Zbog cijelog iskustva Daisy je osnovala neprofitnu organizaciju s ciljem prevencije seksualnih napada u školama pod nazivom SafeBae (Before Anyone Else). Doznavši za tragičan kraj 23-godišnjakinje, iz udruženja su uputili pismo saučešća.

Imala je mnogo demona s kojima se suočavala i mnogi od vas znaju da zacjeljenje nije ravna i lagana staza. Borila se dulje i jače nego što ćemo ikada znati”, napisali su dodavši kako su slomljeni i šokirani njenim preranim odlaskom, da je Daisy pomogla mnogima preživjelima i da bi sigurno voljela da ih netko podrži, da budu voljeni i da imaju mjesto gdje mogu potražiti pomoć.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh