Estrada

U Herceg Novom uputili peticiju protiv Cecinog koncerta

Koncertom pjevačice Svetlane Cece Ražnatović trebao bi biti zatvoren jubilarni 50. praznik mimoze, a njen najavljeni nastup izazvao je negodovanja u najvećem bokeljskom gradu.

No image - Haber.ba

– Sigurni smo da ćete angažiranjem izvođača, kao što je gospođa koja će zatvoriti Praznik mimoze, dodatno urušiti i devastirati imidž Herceg-Novog – kazao je Nikola Koćalo, vlasnik jednog od ugostiteljskih objekata.

Mnogi građani Herceg-Novog smatraju da Ražnatović ne oslikava duh “praznika i grada”.

Peticiju “Mimoza DA, Ceca NE”, koju je inicirala grupa građana Herceg-Novog, do sada je potpisao veliki broj građana.

U peticiji se konstatira da je proteklih decenija, bez obzira na različite društvene okolnosti, cvjetna fešta u čast žutog cvijeta proslavljana na dostojanstven način, uz poštovanje tradicionalnih kulturoloških vrijednosti.

– Nepoštovanje i nepoznavanje vlastite tradicije i njenih vrijednosti od pojedinaca uključenih u organizaciju ovog jubilarnog 50. festivala dovelo je do toga da jednu lokalnu feštu od međunarodnog značaja za sve nas koja bi trebala biti jedan od glavnih brendova turističke punude Herceg-Novog, pretvaraju u svojevrsno kulturološko i muzičko nasilje. Angažiranjem pjevačice Svetlane Cece Ražnatović, pravomoćno osuđene i s kriminalnim dosjeom, za svečani čin zatvaranja praznika čini se nepopravljiva šteta ugledu Herceg-Novog, tradiciji i značaju ovog festival – navodi se u peticiji.

Potpisnici peticije navode da su zgranuti samovoljom neodgovornog dijela općinskog rukovodstva koje nije u cijelosti sagledalo sve aspekte i koje nije uvažilo mišljenje i duh grada te na ovaj način oskranavilo sam jubilej.

– Tražimo da se nemala finansijska sredstva odbiju od naših poreza i dažbina koje plaćamo lokalnoj samoupravi te iskoriste u humanitarne svrhe – poručuju.

Potpisnici peticije navode da se distanciraju od ovakvog načina proslavljanja Praznika mimoze.

Koćalo je izrazio protest zbog organizacije koncerta Ražnatović.

On ističe da su i ugostitelji, među ostalim, vlastitim sredstvima koja uplaćuju po zakonu i sami postali nevoljni finansijeri događaja, a da ih niko nije ni pitao.

– Nekad je grad Herceg-Novi nazivan gradom umjetnika, i to s potpunim pravom. Da ne nabrajamo sve, od Iva Andrića do Voja Stanića. Mnogi velikani kulture su podarili Herceg-Novom duhovnu auru zbog koje su turisti rado dolazili kod nas. Sigurni smo da ćete angažiranjem izvođača, kao što je gospođa koja će zatvoriti Praznik mimoze, dodatno urušiti i devastirati imidž Herceg-Novog, čije urušavanje, nažalost, ne prestaje u posljednjih 30 godina. Uvjereni smo da Herceg-Novom ne treba budvanizacija. Herceg-Novi treba da se vrati nekadašnjem sebi, upravo tom “gradu umjetnika” koji je, kao takav, bio prepoznat širom svijeta – uvjeren je Koćalo.

Kazao je i da turistička organizacija Herceg-Novog ima zakonsko pravo da troši novac građana, ali apelira na nešto što se zove odgovornost prema tom, mukotrpnim radom, stečenom novcu istih tih građana.

– Jesu li nam kultura i obrazovanje važni za sveukupni razvoj, pa i razvoj turizma? Mi smo sigurni da je temeljno važno i jedno i drugo. S ovakvim koncertima može se razvijati kafanski, ali turizam kulture nikako – kazao je Koćalo, prenosi Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh