Estrada

Dalal Midhat o inzulinskoj rezistenciji koja joj je narušila zdravlje: Ishrana je glavni uzrok bolesti, ali i lijek

Ne jedem ništa što u sebi sadrži mononatrijev glutaminat – vegetu, gotove supe, kocke za supu, jer izaziva mnoge zdravstvene probleme, a sumnja se i da je potencijalno kancerogen. Nikad ne jedem ništa iz konzerve jer takva hrana sadrži štetni sastojak BPA koji izaziva hormonalne poremećaje.

aura

Advertisements

Dalal Midhat, (37) jedna od najuspješnijih bh. pjevačica, tokom svoje uspješne i pomno vođene karijere lišene skandala, zabilježila je brojne poslovne uspjehe. Od privatnih, dvije su posebno svijetle tačke. Rođenje djeteta i otkrivanje dijagnoze kojoj su prethodili mučni simptomi. Danas Dalal posredstvom medija, a posebno svog popularnog bloga www.inzulinskarezistencija.ba, nastoji podići svijest o problemu koji je često skriven i mnogi ga doktori ne uspijevaju otkriti svojim pacijentima. Riječ je o inzulinskoj rezistenciji.

– Šta inzulinska rezistencija može učiniti vašem tijelu? Koji su simptomi? Koji su česti poremećaji koji idu uz pojam inzulinske rezistencije? Na koji način se pravilno boriti i izboriti za svoje zdravlje? Slušajte svoje tijelo i svoju intuiciju. Ako jedete malo, a debljate se, ako trenirate, a nemate rezultate, ako se osjećate napuhano i umorno, ako vam je lice otečeno i bole vas noge, ili je primjetno da vam organizam zadržava vodu, ako ustanete umorni iako ste spavali 8 h, ako se umorite pri malim naporima, jedete redovne obroke i stalno osjećate glad ili vam je loše nakon obroka, vrlo je moguće da imate inzulinsku rezistenciju. Nemojte lutati godinama u potrazi za dijagnozom kao ja, pa da nakon sedam godina lutanja nemate više jednu nego šest dijagnoza, uradite OGTT test sa inzulinemijama i ako vam test pokaže IR, tada krećete u borbu koja traje dugo ali uz adekvatnu terapiju i zdravu prehranu, rezultati neće izostati. Pratite moj blog – poručuje Dalal.

Za Auru Dalal kaže da joj je inzulinska rezistencija potpuno izobličila i uništila tijelo.

Strah od ogledala

– Bojala sam se ogledala. Lice mi je oteklo i nisam ličila na sebe. Borila sam se, trenirala, jela pravilno. I onda više nisam jela. Stanje se nije mijenjalo. Godinama sam jela puno manje nego što sam trebala, jer sam krivila sebe i trudnoću za svoje stanje. Zbog toga sam zapala u hipovitaminozu, dijagnosticiran mi je hashimoto, zatim hipotireoza, i konačno PCOS. 2013. visok inzulin oborio je šećer i izazvao hipoglikemiju koja mi je ubila plod u 10. sedmici trudnoće. To je bio finalni udarac. Mogla sam odustati od svega. Mogla sam. Odlučila sam da se borim, za sebe i svoje zdravlje, a kasnije i za druge – kaže Dalal.

Problemi, zbog kojih se drastično udebljala, započeli su 2009. u vrijeme trudnoće, a ljekari su njeno stanje smatrali normalnim te sve probleme pripisivali porodu i hormonalnim poremećajima. Pravu dijagnozu dobit će tek u avgustu 2015. godine.

– Iako mi je doktorica savjetovala da izbacim bijelo brašno, peciva, tjestenine, šećer i da pazim na voće – ja sam bila toliko loše da sam mislila da je pametnije da izbacim gluten u potpunosti, zatim šećer, a na soju i kravlje mlijeko imam osjetljivost tako da ih ne konzumiram već duže vrijeme. Što se voća tiče – jela sam samo citruse i to u izvornom obliku, do 12h i tako godinu dana. Trudila sam se da mi zadnji obrok bude u 18 h i da ne jedem ništa što ima visok glikemijski indeks. Uglavnom, sve to nije pomagalo, pa se javljam dr. Zeliji Veliji Ašimi, obzirom da je ona bila doktorica i moje sestre godinama, a i zato što sam čula da je veliki stručnjak. Čim je saslušala moje probleme i pogledala me – rekla je obavezno uraditi OGTT test sa inzulinemijama, uz ostale nalaze. To je prvi put da je neko spomenuo inzulinsku rezistenciju. Tada se za mene otvara novo životno poglavlje – priča Dalal.

Kako se godinama bezuspješno borila s problemom čiji simptomi uveliko nalikuju mnogih drugim problemima i bolestima, a budući da je i ona dijagnozu dobila šest godina od javljanja prvih simptoma, danas Dalal rado dijeli savjete kako živjeti sa ovom bolešću, kako je prepoznati.

– U trudnoći, posebno u 2. i 3. trimestru, nastaje veća potreba za inzulinom i njegova sekrecija se pred kraj trudnoće četverostruko povećava. Tako može nastati inzulinska rezistencija ili gestacijski dijabetes. Doktorima sam već skrenula pažnju tokom trudnoće na svoje stanje jer sam se naglo debljala tokom posljednja tri mjeseca, ali to prema svim parametrima i dalje nije bio znak za uzbunu. Rekli su da je to normalno, jer beba tada najviše raste.

– No, simptomi su se zadržali i nakon porođaja. Imala sam neke čudne valunge, a sumnjalo se na hormone, jer je zbog dojenja prolaktin visok. Uz sve to, osjećala sam se loše. Uz bebu, sve te simptome, hroničnu nenaspavanost, osjećala sam se kao da ludim. Moje stanje je podsjećalo na postporođajnu depresiju – iako zapravo nije imalo nikakve veze s tim. Loše sam se osjećala jer mi je stalno padao šećer nakon obroka – govori Dalal.

U svemu tome, želeći smršati, Dalal je jela jako malo.

– Organizam mi više nije mogao podnijeti težinu. Leđa su me stalno boljela. Kosa mi je opadala, koža bila suha i s lišajevima. Konstantni umor. Kompletno tijelo je bilo napuhano, puno vode, desna noga je bila deset centimetara deblja od druge. Vodu sam pokušala izbaciti prirodnim diureticima, išla sam na LPG, tretman tripolarnom radiofrekvencijom, anticelulitne masaže, limfne drenaže… Ništa nije pomoglo – pa ni treninzi kao ni prestanak dojenja.

– 2013. sam počela trenirati s ličnim trenerom i imala sam veoma male pomake. Probala sam sve moguće dijete, ali ništa. Adis Abdulović, moj trener, shvatio je da je problem u nečemu što jedem prije treninga. Testirali smo, jedno jutro sam jela voće, potom ugljikohidrate, proteine i jedno jutro ništa. Najbolje sam se osjećala i imala najviše snage kada sam trenirala bez ikakvog unosa hrane. Tada dolazim do doktorice Velije i to je bio prvi put da je neko pomenuo inzulinsku rezistenciju – prisjeća se Dalal.

Nalazi su zaista dokazali inzulinsku rezistenciju. Dalal je nakon unosa glukoze – umjesto da se šećer digne, padao. Hipoglikemija. To se zapravo događalo svaki put kada bi nešto jela tokom šest godina.

Ovo nije priča o kilogramima

– Također sam dobila i ostale dijagnoze – obesitas, hipotireozu i hipovitaminozu, a 2017. PCOS. U mom organizmu nije bilo uopšte D vitamina neophodnog za pravilno funkcionisanje organizma. Napokon sam mršala ali tokom borbe kilogrami su se znali vraćati, meni bi oticale noge, tijelo, lice, jer mi je organizam zadržavao vodu – sve zbog inzulinske rezistencije. Najveći problem je bila voda, jer jedno jutro nisam mogla stati na noge. Na terapiji sam i pod konstantnom kontrolom doktorice, od septembra 2016. godine. Borba je trajala tokom cijelog projekta Eurosong – i tokom velikog stresa kilogrami su se znali vraćati, ili tokom putovanja kada nisam mogla tačno znati šta se nalazi u hrani i da li jedem ono što mi je dozvoljeno.

Debljanje – sporedan efekat

Danas, Dalal naglašava kako ne želi da se njena životna priča usko veže s kilogramima. Oni su samo sporedan efekat jednog većeg i dubljeg problema.

– Ja zaista ne želim da ovo bude priča o kilogramima, niti sam ikad htjela da skrenem ljudima pažnju na kilograme. Sve ostalo, o čemu zapravo možete čitati na mom blogu, bitnije je od priče o višku kilograma. Problem uopšte nije bio u njima, niti inzulinska rezistencija mora nužno biti vezana za njihovo gomilanje. Jako mnogo mršavih ljudi pati od ovog problema -kaže Dalal.

– Meni višak kilograma zapravo i nije smetao toliko, koliko su mi smetali ostali simptomi. Do danas sam izgubila preko 30 kg. Ono što je najbitnije je da sam unaprijedila kvalitet svog života i da se osjećam odlično, a i nalazi su mi sve bolji i bolji – dodaje Dalal.

– Ono što je najbitniji korak u odluci da pomognete sami sebi prije nego bude kasno je, iako znate da vi niste krivac za svoje stanje, doći do pravih ljudi koji će postaviti dijagnozu. Iako će vaš prvi pogled u ogledalo sigurno biti bolan jer ćete pored fizičke slabosti očajavati jer ne znate razlog svog stanja, svaki naredni, nakon uspostavljanja dijagnoze bit’ će mala pobjeda. Korak po korak, i ne samo da ćete biti bolji sebi, i svojoj porodici, nego ćete svoj organizam oporaviti od borbe koju niste ni znali da vodite. Inzulinska rezistencija vas uništava toliko da vam dodaje i godine pa izgledate bar 10 godina stariji nego što jeste.

– Takođe je važno znati da inzulinska rezistencija izaziva probleme zbog kojih se često ne može zanijeti ili održati trudnoća, ili jednostavno ubije potpuno zdrav plod. Inzulinska rezistencija ne dolazi nužno uz višak kilograma, imaju je i ljudi koji su čak premršavi. Ako se slučajno pronađete u mojim simptomima, insistirajte na OGTT-u sa inzulinemijama, jer možda vas samo taj test dijeli od prvog koraka, borbe za novi život. Ja sam tek, na pola puta. Za sve informacije čitajte moj blog. Za sva pitanja, stojim na raspolaganju. Hvala mojoj porodici i prijateljima na podršci i samo bih još na kraju dodala da, ako želite ostati zdravi, dakle, da ne bi išli doktoru, izbacite bijelo brašno i bijeli šećer iz ishrane, to nas ubija. I ne jedite previše…- poručuje Dalal na kraju svoje priče.

Šta izaziva inzulinsku rezistenciju?

Ako se inzulinska rezistencija ne otkrije i ne liječi, dobićete dijabetes nakon nekoliko godina. Najveći uzrok tome je nepravilna prehrana – previše ugljikohidrata i šećera u prehrani, nedovoljno kretanja i fizičke aktivnosti. U svim školama – u menzama vidite samo sendviče, peciva, pite, kolače i sokove. Djeca za užinu nose sendviče i čips. Svaki dan. Sad, šta je u mom slučaju dovelo do IR? Genetska predispozicija, vjerovatno i loša ishrana puna aditiva i trudnoća kao okidač.

Moj jelovnik danas

Doktorica je savjetovala da izbacim šećer, bijelo brašno, tjestenine – ja sam izbacila u potpunosti gluten i šećer, kravlje mlijeko i soju. Krompir i rižu jedem jednom sedmično zbog visokog glikemijskog indeksa. Nikada ne pijem nikakve sokove čak ni cijeđene – voće jedem u izvornom obliku. Pijem jako puno filtrirane vode, čaj i kafu. Većinom jedem samo ono što ja napravim. Jako sam disciplinovana osoba i nije mi teško jer je moje zdravlje u pitanju. Bezglutenski proizvodi su ok, ali u većini imate mlijeko ili šećer – tako da nikad ne kupujem gotov bezglutenski hljeb. Ako baš moram jesti hljeb pravim ga od mljevenog lana, a jedem i kukuruzno, rižino i heljdino brašno. Svaki obrok sam sama pravila i nikada nisam jela izvan kuće. Nakon tačno dvije godine uz terapiju i pravilnu prehranu, nalaz je pokazao uredan inzulin.

Blitva i inzulinska rezistencija?
Energetska vrijednost 100 g svježe blitve iznosi samo 19 kcal. Prema tvrdnjama stručnjaka u blitvi je prisutno oko 13 različitih antioksidansa, od koji se posebno ističu alfa i beta-karoten, lutein, zeaksantin i kolin. Alfa-lipoenska kiselina pomaže metabolizmu glukoze, tačnije reguliše nivo šećera u krvi. Blitva sadrži i proteine i dijetetska vlakna koji također održavaju nivo glukoze u krvi stabilnim. Vlakna usporavaju razgradnju masti i ugljikohidrata pa nam daje duži osjećaj sitosti. Jedna je od rijetkih namirnica koja termičkom obradom ne gubi svoje vrijednosti, količina nutrijenata u blitvi se čak i povećava nakon procesa termičke obrade, za razliku od drugog povrća ili voća.

U jednoj porciji blitve u značajnim količinama su dostupni i vitamini K, A, E i C te minerali magnezij, mangan, kalij i željezo, riboflavin, tiamin, niacin, pantotenska kiselina, vitamin B6, kalcij, fosfor, cink i selen. Blitva je odličan izvor folne kiseline zbog čega se konzumacija ovog povrća posebno preporučuje trudnicama i dojiljama.

Razljevak sa blitvom

Sastojci: 3 jaja, 100 ml ulja, 100 ml kefira ili jogurta, 100 ml pavlake ili milerama, 200 g kukuruznog brašna, 100 g palente, 100 g bezglutenskog brašna, 100g travničkog sira, 500 g sitno izrezane blitve.

Recept: Pomiješati sve sastojke i izliti smjesu u tepsiju. Peći na 180 C 20-30 min, ovisno o jačini pećnice. Konzumirati uz jogurt, osobno preporučujem sjajni Farma tečni jogurt,piše Aura


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh