Estrada

Tito zabranio Šabanovu muziku jer je smatrao šundom: Pjevač je pretrpio veliku cenzuru tadašnje vlasti

Josip Broz Tito je posebnim dekretom iz 1972. godine zabranio emitovanje novokomponovane narodne muzike, smatrajući je kičem i šundom štetnim za omladinu, a zbog toga je ponajviše ispaštao Šaban Šaulić.

Šaban Šaulić - Glamurpress.com

Advertisements

S dolaskom u Beograd iz rodnog Šapca, u vrijeme kada je socijalistička Jugoslavija ekonomski bujala i napredovala na skoro svim poljima, mladi pjevač brzo se izdvojio vokalnim kvalitetima.Već s prvom singl pločom ‘Dajte mi utehu’ iz 1970. skrenuo je pažnju na sebe i postao prepoznatljiv i tražen, a naredna četiri albuma samo su dodatno učvrstila stabilnu poziciju na estradi.

Vidjevši vrtoglavi rast njegove popularnosti među narodom, donijet je specijalni dekret u kojem je Šabanova muzika zakonom zabranjena.

Treba se podsjetiti da je septembra 1972. godine Tito uputio svoje čuveno pismo, koje je zapravo napisao Stane Dolanc, jedna od najmoćnijih i najmračnijih figura jugoslovenske historije. U pismu se našlo mjesta i za kulturu, pa je kritikovano ‘forsiranje kiča i šunda’. To je za posljedicu imalo mnoge represivne akcije u sferi kulture, od kojih je valjda najpoznatiji bio Kongres kulturne akcije, održan u Kragujevcu. Uveden je porez na šund, javno su bili spaljivani ero*ski časopisi Čik i Adam i Eva, čak su i krimi-romani postali nepoželjni. U programu “Radio Beograda” znatno je povećano emitovanje kao što su klasična muzika, opera i tako dalje. Pošto je u pismu posebno kritikovana “Televizija Beograd” zbog propagiranja kiča i šunda, za izvjesno vrijeme spuštena je rampa za svaku mogućnost da se novokomponovani narodnjaci tu pojave. Možda je najviše u negativnom smislu to uticalo na pjevače poput Šabana Šaulića, koji je tada bio u zamahu karijere, a poslije tog pisma nije ga više bilo na radiju i televiziji”, piše u tekstu koji je objavljen pred kraj osamdesetih u listu “Sabor”, prenosi “Kurir“.

Treba napomenuti da je pomenuti dekret bio na snazi sve do smrti Josipa Broza 1980, poslije čega su mediji sve više i češće mogli da krše sulude i nerazumne pritiske i cenzure. Tako je Šaban konačno mogao da se vrati na radio i TV, mada je on već postao megapopularan jer publici niko nije mogao zabraniti da voli muziku koja joj se dopada. Makar to bilo i u tajnosti.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh