ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Estrada

AFERA “VAKCINE”! JELENA KARLEUŠA IZ TURSKE: “Ne bježim od policije, stižem na saslušanje!”

“Nema govora o tome da izbjegavam da se pojavim u policiji i iznesem stav o krivičnoj prijavi koja je podnijeta protiv mene zbog MMR vakcina. Ja sam pošten građanin, reći ću šta imam”, kaže srbijanska pjevačica Jelena Karleuša.

No image - Haber.ba

Ostaje pri svome

Međutim, Karleuša za “Informer” kaže da nema govora o tome da izbjegava pojavljivanje u policiji i uvjerava da će, čim se vrati iz Turske u Srbiju, doći u stanicu i dati izjavu…

“Naravno da ću se odazvati svakom pozivu ako ga dobijem. Nigdje ne bježim, niti se od bilo koga krijem. Ja sam pošten i savjestan građanin i nemam problem da kažem svoj stav na svaku temu, pa i na ovu o MMR vakcini i krivičnom postupku koji se protiv mene vodi zbog toga. U policiji ću ponoviti ono što sam i dosad govorila na tu temu”, rekla je Karleuša za “Informer” i dodala da je njeno mišljenje o vakcinaciji identično onome koje je prije nekoliko dana iznijela na društvenim mrežama:

“Ponoviću još jednom – roditelji, tražite pravo na izbor kada je riječ o MMR vakcini, kao u svim civilizovanim zemljama! Ponoviću i to da ne postoji epidemija malih boginja. Nijedan zvanični institut tako nešto nije proglasio. Male boginje nisu smrtonosna bolest, a mogu ih dobiti i vakcinisani. MMR vakcina je potencijalno opasna za mnogu djecu i roditelji moraju da imaju pravo na izbor kao svuda u svijetu”, objasnila je svoj stav Karleuša.

Pozvani i pedijatri

Inače, saslušanje povodom krivičnih prijava Udruženja “Pedijatrija zasnovana na dokazima” protiv 43 doktora, psihologa, roditelja i javnih ličnosti u Srbiji koji su se protivili vakcinaciji biće nastavljeno danas. Iskaz će dati i dr Tomislav Stevanović, predsjednik ovog udruženja.

“Poziv sam dobio i saslušanje mi je zakazano za danas. Veoma mi je drago što je sve ovo shvaćeno ozbiljno, što je sudstvo odmah uzelo stvar u svoje ruke i pozvalo na saslušanje osobe koje su javno nagovarale roditelje da ne vakcinišu svoju djecu. Na taj način izazvali su strah i paniku kod građana, što je direktno za posljedicu imalo javljanje epidemije i 12 žrtava, među kojima su i djeca. Prijave su podnijete protiv 43 osobe, među kojima su i Jelena Karleuša, Maja Volk, Mirjana Bobić Mojsilović, Miroljub Petrović. Na tužilaštvu je sad da odluči“, ističe Stevanović.

Čak 1.258 prijava protiv nesavjesnih roditelja

Za 14 mjeseci Inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije podnijela je čak 1.258 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju djecu, saopštila je Vlada Srbije.

“U prošloj godini podnijeto je 1.056 zahtjeva, a samo tokom januara i februara ove godine još 202 zahtjeva. Apelujemo da se nastavi sa vakcinacijom djece protiv malih boginja. Broj zaštićene djece obaveznom MMR vakcinom na teritoriji cijele zemlje značajno je povećan nakon preduzetih mjera Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja u periodu od oktobra prošle godine do sada. Dosadašnje aktivnosti dale su pozitivne rezultate i imunizacija djece uzrasta od 12 mjeseci do 14 godina dostigla je 94,3 posto! To je za oko pet posto više nego u novembru prošle godine i značajno više u odnosu na prethodne godine“, rekli su u Vladi Srbije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh