Estrada

Kćerka Kemala Malovčića, zvijezda u Austriji: “Odbila sam izbaciti ‘ić’ iz prezimena”

Naredne sedmice u austrijske bioskope dolazi film “Posljednja zabava vašeg života” u kome zapaženu ulogu tumači Edita Madita Malovčić, kćerka poznatog folk pjevača Kemala Malovčića.

Kemal Malovčić - Expresstabloid.ba

U intervjuu za austrijski javni servis “ORF“, bečka pjevačica i glumica ispričala je kako je u djetinjstvu imala problema zbog imena…

“Majka je željela da ne budem diskriminisana. Mislila je da bi to bilo moguće u okruženju kao što je katolička privatna škola”, ispričala je Edita Malovčić u intervjuu za emisiju “Beč danas”.

Edita Madita Malovčić – Screenshot/ORF.at

Edita, rođena u braku oca muslimana iz BiH, poznatog pjevača Kemala Malovčića, i majke pravoslavne Srbijanke, kaže da je u katoličkoj školi naučila vrijednosti i moral.

Međutim, i kasnije se morala boriti s predrasudama okruženja koje je smatralo da “dijete gastarbeitera ne može pravilno govoriti njemački niti položiti maturu”.

Slične probleme ima njen 15-godišnji sin: Također nosi prezime Malovčić i, po Editinim riječima, “stalno se mora pravdati zbog svog porijekla”.

Na početku karijere Editi su predložili da se odrekne “ić” na kraju svog prezimena. Odbila je…

“Možda je čudno ako to kažem, ali željela sam dokazati da čovjek ne mora stalno biti gastarbeiter. Gastarbeiter ili strani radnik, šta to znači? Ti ljudi su napustili svoju zemlju zbog teške ekonomske situacije, nisu je ostavili dobrovoljno. Nisu mogli značajno napredovati zbog jezičkih i drugih barijera, bili su u specifičnoj situaciji”, ispričala je Edita.

U Njemačkoj se Edita Malovčić proslavila u ulozi hamburške tužiteljice u seriji “Mjesto zločina”. Drago joj je što je doživljavaju kao lijepu 40-godišnju ženu, rođenu 1978. u austrijskom Penzingu. Osim glumačke ostvarila je zavidnu muzičku karijeru pod umjetničkim imenom Madita.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh