Estrada

Raj od 98 kvadrata: Zavirite u romantično gnijezdo Emine Ganić u centru Sarajeva!

Studio “Firma” zaslužan je za uređenje stana površine 98 kvadrata, koji je smješten u centru Sarajeva, u blizini Akademije likovnih umjetnosti i mosta Festina lente, čija je vlasnica Emina Ganić.

Emina Ganić - Instagram

Advertisements

Prilog hrvatskog “Jutarnjeg lista” “Dom i dizajn” svojevremeno je donio fotogaleriju i priču o stanu direktorice Sarajevske filmske akademije, koju prenosimo u cjelosti

Nermina Zagora i Dina Šamić završile su Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu 2005., odnosno 2006. godine. Još tokom studija jednu su godinu provele na “Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona” u sklopu programa “Socrates”.

Dina je 2012. doktorirala na rimskoj La Sapienzi kao stipendistica akademskog programa Basileus, a Nermina je iste godine na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu odbranila doktorsku disertaciju te kao dobitnica stipendije za stručno usavršavanje realizirala studijske boravke na univerzitetima u Japanu, Belgiji, Velikoj Britaniji i Norveškoj.

U međuvremenu, 2009. godine, osnovale su interdisciplinarni arhitektonski studio “Firma” u Sarajevu, čiji se rad zasniva na integraciji raznih disciplina: od arhitekture, urbanog dizajna i pejzažne arhitekture i dizajna do umjetnosti i arhitektonske teorije.

Takav pristup oslanja se na analizu različitih parametara s ciljem pronalaženja optimalnih rješenja, a rezultirao je većim brojem projekata i realizacija u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, od kojih su neki objavljeni u raznim magazinima i knjigama, posebno interijer njihove kancelarije.

Jedan projekt koji potpisuje studio “Firma” predstavljamo ovom prilikom. Riječ je o stanu površine 98 kvadrata, smještenom u centru Sarajeva, u blizini Akademije likovnih umjetnosti i mosta Festina lente, čija je vlasnica Emina Ganić, direktorica Sarajevske filmske akademije.

Iako je stambena zgrada u kojoj se stan nalazi novijeg datuma, projektanti interijera imali su zahtjevan zadatak unapređenja njegovog dispozicijskog rješenja, čije su originalne prostorije bile u neskladnim odnosima i neadekvatne veličine za odabranu namjenu. Izvršenom adaptacijom, pojašnjavaju arhitektice, znatno su prošireni kupatilo i WC, a ostava je dobila namjenu raskošne garderobe. Nadalje, spavaća i radna soba te dnevni boravak i hodnik međusobno su povezani centralno pozicioniranim dvostrukim vratima, s mogućnošću njihovog zajedničkog ili posebnog korištenja.

Kružna veza

“Na taj način ostvarena je kružna veza u cijelom stanu te je postignuta prostorna fluidnost, za razliku od nefleksibilne prostorne dispozicije stana u zatečenom stanju”, kaže arhitektica Nermina Zagora i dodaje kako interijer stana karakteriše interakcija savremenog dizajna i eklektičkih elemenata i motiva s pretežno klasicističkim stilskim predznakom.

Ulaznim hodnikom dominira centralno postavljeni kristalni luster, a na zidnim plohama uočavaju se simetrično pozicionirana vrata stropne visine, manja biblioteka savremenog dizajna i ogledalo s konzolnim stolićem.

Dnevni boravak s trpezarijom predstavlja svojevrsni produžetak hodnika, a njihova je veza ostvarena posredstvom dvostrukih staklenih vrata. Cijelim prostorom dominiraju nježni tonovi sive, s akcentima u nježnim nijansama ružičaste i plave boje.

“Lajtmotiv” interijera su patinirani zidovi koji su prostoru dali poseban karakter i toplinu. Odabir i kombinacija namještaja s posebno dizajniranim ugradbenim elementima kuhinje, šanka i polica u dnevnom boravku karakterišu princip kontrasta savremenih čistih ravnih linija i udobnih klasicističkih i ergonomskih oblika.

Spavaća soba povezana je s radnom sobom i kupatilom, a posredno i s terasom. Kupatilo je u potpunosti suvremeno, a karakterišu ga ravne linije, ortogonalne geometrijske forme i kromatska skala, s osvjetljenjem gotovo cijele stropne plohe i mnogo ogledala, koji stvaraju poseban efekat iznenađenja u odnosu na ostatak prostora.

Karakter vlasnice

Karakter vlasnice stana, moderne, mlade djevojke s posebnim afinitetom prema filmu, književnosti i savremenoj umjetnosti, ogleda se u mnoštvu ličnih dekorativnih detalja i suvenira s putovanja. Naročito je zanimljiva prostorna kompozicija radne sobe u kojoj su kombinovane sofe i fotelja inspirisane Chesterfield stilom, s transparentnom stolicom od akrilika i neonskim natpisom stiha pjesme T. S. Eliota.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh