Estrada

ZORAN MARJANOVIĆ IZLAZI NA SLOBODU? Apelacioni sud ukinuo rješenje o produženju pritvora

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rješenje kojim je početkom decembra produžen za još tri mjeseca pritvor Zoranu Marjanoviću, osumnjičenom za svirepo ubistvo supruge srbijanske pjevačice Jelene Marjanović 2. aprila 2016. godine, na nasipu u Borči, ali mu nije ukinuo pritvor.

Zoran Marjanović - Telegraf.rs

Advertisements

Ovom odlukom drugostepeno veće Apelacionog suda usvojio je žalbu Marjanovićevih branilaca, ukinuo prvostepeno rješenje tog suda i uputio predmet na ponovno odlučivanje, precizirala je porptarol suda Mirjana Piljić za “Tanjug”…

Ona je napomenula da Marjanović i dalje ostaje u pritvoru. Prema njenim riječima, razlog za ukidanje ovog rješenja je izostanak za sada konkretnih razloga, činjenica i dokaza na kojima prvostepeno veće Apelacionog suda zasniva svoj zaključak o postojanju osnovane sumnje da je Marjanović izvršio krivično djelo za koje se tereti.

Po nalaženju drugostepenog veća Apelacionog suda, veće tog suda koje je odlučivalo u prvom stepenu nije navelo razloge, odnosno činjenice i okolnosti koje ukazuju da je u ovom krivičnom predmetu sumnja, sa nivoa ‘osnova sumnje’ – koji su potrebni da bi se odredio pritvor, došla do višeg stepena – do ‘osnovane sumnje“, precizirala je Piljić.

Tačnije, u rješenju nije navedeno postojanje dovoljno kvalitetnih dokaza koji potvrđuju osnovanu sumnju kao nužnu pretpostavku za produženje pritvora.

Pri tome drugostepeno veće Apelacionog suda je imalo u vidu da je u pravnosnažnom rješenju Višeg suda u Beogradu, kojim je prema Marjanoviću (nakon hapšenja u septembru 2017. nakon hapšenja) određen pritvor navedeno da u konkretnom slučaju proizlazi najminimalniji stepen osnova sumnje da je Marjanović izvršio krivično djelo.

Drugim riječima, za nastavak istražnog postupka traži se sumnja višeg stepena od osnova sumnje, dakle traži se osnovana sumnja da bi mogao da se produži pritvor“, naglasio je Apelacioni sud u svojoj odluci. Marjanoviću je 8. decembra bio produžen pritvor za još tri mjeseca, koji je prema toj odluci mogao da traje najduže do 10. marta.

Pritvor mu je tada produžen zbog težine krivičnog djela za koje se tereti, a za koje je propisana kazna zatvora preko 10 godina, posebno s obzirom na način izvršenja djela i težinu nastupjele posljedice. U tom, sada ukinutom rješenju, sud je naveo da: “postoji osnovana sumnja da je okrivljeni neutvrđenim predmetom zadao više udaraca u glavu Jeleni Marjanović, nanijevši joj višetruke prijelome lobanje, nakon čega ju je potopio u kanal, uslijed čega je ona preminula“.

Sve te okolonosti dovele su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, naveo je sud ukazujući da je ubistvo Jelene Marjanović izazvalo veliku pažnju javnosti, dodao je sud.

Protiv Marjanovića je u toku istraga u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog krivičnog djela teško ubistvo za koje je zaprijećena kazna od 10 do 40 godina zatvora. Ubistvo Jelene Marjanović medijski je najpraćeniji slučaj u regionu već godinu i po dana sa raznim verzijama o identitetu izvršioca, kao i načinima i mjestu izvršenja zločina.

Marjanović je uhapšen 15. septembra, nakon gotovo godinu i po dana od ubistva. On je i prije toga bio privođen ali je nakon ispitivanja u srbijanskoj policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza. Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u srbijanskoj policiji.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh