Estrada

VJEŠTAK GA “PROVALIO”: “Ovo je psihološki profil Zorana Marjanovića, SVE VRIJEME JE GLUMIO ŽRTVU!”

Zoran Marjanović često je isticao da je sa srbijanskom pjevačicom Jelenom Marjanović imao toliko blizak odnos da se nikada nisu razdvajali i da je njihova ljubav velika. Hapšenje Zorana bacilo je sjenku na to…

Zoran Marjanović - Telegraf.rs

U sudskoj praksi se pokazalo da je osoba koja godinu i po dana bez zadrške javno priča o smrti svoje žene najčešće – psihopata. Ovo tvrdi Milan Kostić, srbijanski sudski vještak i forenzički psiholog. On je na osnovu činjenica, do sada objavljenih tekstova, ali i izjava koje je već godinu i po dana za medije davao Zoran Marjanović, suprug ubijene pjevačice Jelene Krsmanović, napravio profil njegove ličnosti, piše “Informer“…

Kako kaže, na osnovu svega što je mogao da primijeti 17 mjeseci posmatrajući ponašanje, slušajući njegove rečenice (često kontradiktorne), ali i njegovu nametljivost, zaključuje se da je Marjanović narcisoidan čovjek.

“Zasad može da se kaže da je u pitanju čovjek koji o svojim postupcima i ponašanjima nedovoljno objektivno sudi. A kada te događaje prikazuje drugima, nastoji da sebe po svaku cijenu zaštiti”, naglašava Kostić.

Njegovu samouvjerenost može da slomi samo istraga.

“Laži koje izgovara pojačavaju njegovo samoljublje i samouvjerenost, i u tom smislu može sebe da uvjeri, ali ne do kraja. Ako je to učinio (ubio Jelenu), on vrlo dobro zna šta je uradio jer nakon toga je uradio niz stvari da to prikrije. Dakle, već sada može da se kaže da ako je učinilac, on ne bi mogao da ubjeđuje sebe da nije. U svakom slučaju, to samoljublje i orijentisanost prema sebi, to bi moglo da se poremeti tokom istage“, navodi Kostić.

Zoran Marjanović često je isticao da je sa Jelenom imao toliko blizak odnos da se nikada nisu razdvajali i da je njihova ljubav velika. Hapšenje Zorana bacilo je sjenku na to. Kostić navodi da Zoranovi iskazi, gdje on potencira savršeni odnos između njega i supruge, zapravo upućuje na pretjeranu sliku savršenog odnosa.

“Potreba da se prenaglašava savršen odnos uglavnom krije nešto što je daleko od savršenog i što krije često sasvim suprotne epizode, ako ne i trajne loše odnose između partnera“, kaže Kostić.

Kada se pogleda čitav niz događaja koji su uslijedili nakon Jelenine smrti, Kostić zaključuje da je Zoran svojim ponašanjem želio da sebe na svaki način prikaže kao nedužnog i kao žrtvu.

Zoranovo ponašanje je vođeno time da posluži stvaranju vrlo jakog alibija u kojem će takva njegova gluma i prikazivanje sebe kao ispravnog, vrijednog i čestitog čovjeka moći da se uzme kao činjenica koja ide u prilog tome da on nije spreman da učini nešto tako brutalno.

Iz forenzičke prakse se zna da nisu rijetki slučajevi onih koji su na takav način uspjeli da sakriju svoj trag upravo služeći se glumom, takvim lažnim predstavljanjem”, objašnjava Kostić.

Kako vještak objašnjava, ako je Zoran počinio zločin iz strasti, to je bilo spremljeno unaprijed.

“Ono se priprema u nizu situacija, konfliktnih odnosa u čitavom jednom periodu u kome postoji niz situacija koje su praktično vrlo alarmantne. I to su takve situacije koje po pravilu ukazuju na to da nešto može da se desi“, pojašnjava on.

Zato, njegov zaključak glasi da, ako je Zoran zaista ubio Jelenu, ponašanje koje on ispoljava od prvog minuta poslije djela ukazuje da je teško vjerovati u to da je ubistvo počinjeno u trenutnom afektu.

Jer su mnoge stvari ovdje, mnoge okolnosti događaja morale da budu inscenirane, pripremljene, moralo je da se zamaskira“, zaključuje on.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh