Estrada

Poznate ličnosti koje su promijenile vjeru: Neki su napustili islam, a neki prešli u isti!

Veliki broj srbijanskih javnih ličnosti i estradnih zvijezda mijenjao je svoju vjeru iz raznih razloga i ubjeđanja. Neki to javno nisu krili, a za neke se još uvijek nagađa da su to uradili.

Poznate ličnosti - Telegraf

Mijenjanje vjere posebno na Balkanu nikada se nije gledalo previše balgonaklono, bilo da je to stvar nečijeg ličnog ubjeđenja, povratak korjenima, trend ili pronalaženje duhovonog mira. Šta je to što utiče na takvu odluku do kraja neće nikada biti jasno, ali to kod običnih ljudi ne izaziva određene komentare niti uzbuđenja, osim kad su u pitanju javne ličnosti koje se bave javnim poslom ili su u pitanju estradne zvijezde, piše “Telegraf“…

Prelazak na novu religiju u svijetu, posebno u SAD i nije neka vijest za medije, za razliku od nas gdje je prelazak na novu vjeru nekih od javnih ličnosti ustalasao medijsku scenu.

Veliki broj srbijanskih javnih ličnosti i estradnih zvijezda mijenjao je svoju vjeru iz raznih razloga i ubjeđenja. Neki to javno nisu krili, a za neke se još uvijek nagađa da su to uradili.

Jedan od prvih koji je pronašao svoj duhovni mir bio je folk pjevač Sinan Sakić i njegova supruga Sabina. Oni su sebe pronašli kod indijskog duhovnog vođe Sai Babe od koga su naučili da su slava i bogatstvo samo prolazne stvari, ali i uvjerili se u brojna čuda.

Sinan je svoj iskorak ka tome napravio 1996. kada je posjetio Indiju, nakon što je njegov najmlađi sin Alen zadobio teške opekotine, a kasnije je uvijek isticao da za njegovo izliječenje može zahvaliti i boravku u hramu Sai Babe. Sinan je često isticao da je u budizmu pronašao ono što najviše voli i da svakim danom radi na duhovnom uzrastanju.

Putem budizma krenuo je i rok pjevač Srđan Gojković Gile, pjevač “Električnog orgazma”. On je otkrio budizam prije pet godina kada je kako kaže osjetio “unutrašnji mir”. Prema njegovim riječima koje je često isticao u medijima u hrišćanstvu nije pronašao odgovore na pitanja koja su ga mučila, kao i da je prolazeći kroz težak period bio veoma frustiran životom. Prelaskom u budizam prema njegovim rečima u svakodnevnom životu se promijenilo mnogo toga i da svoj um uči da ne ide u stranputice i ćorsokake i da ne vidi iskrivljene stvari, nego da ih vidi onakvima kakve one zaista jesu.

Na estradi najspominjanija ličnost koja je čak dva puta navodno mijenjala vjeru bio je pokojni folk pjevač Amir Rešić poznatiji kao Nino. Navodno je sa islama sredinom 1990-ih na vrhuncu slave prešao na hrišćanstvo i uzeo ime Nikola.

U pravoslavlju je navodno ostao do 2004. godine kada se ponovo vratio u islam. Nino je preminuo 2007. godine.

Najviše bure svakako pri prelasku iz hrišćanstva u islam izazvala je pjevačica Dunja Ilić, koja je to učinila 2012. Dunja je tad čvrsto riješila da promjeni svoj način života, pobjegne od poroka i lažnih prijatelja, i odlučila da promjeni vjeru i mjesto stanovanja.

O islamu nije željela mnogo da priča, osim što je rekla da je islam najbolja odluka koju je donijela u životu. Mnogi su tvrdili da je to uradila iz ljubavi i kako bi se riješila poroka, dok je ona s druge strane govorila da je u islamu prepoznala ljepotu koju nije našla u pravoslavlju.

Režiser Emir Kusturica se krštenjem u manastiru Savina, s krštenim imenom Nemanja, vratio pravoslavnoj vjeri.

“Moja porodica je porijeklom srpska, pravoslavna. Moj otac je rođen kao musliman, ali je, prije svega, bio Srbin. Moja majka je takođe iz muslimanske porodice. Ali, ona se ne identifikuje ni s jednom religijom. Vjeruje u snagu ljubavi. Ja svoju nacionalnost zasnivam na svom jeziku. To je ranije bio srpskohrvatski, danas je to srpski. Ovo nacionalno kulturno nasljeđe definiše, dakle, moj identitet. Ali, ja se osjećam takođe i Crnogorcem, jer mentalitet brđana je blizak mom”, povjerio se svojevremeno francuskom “Figaru”.

Poznati srpski ekonomista Mahmud Bušatlija, koji je rođen u Sarajevu promijenio je ime sa 68 godina u Stanko Crnojević i vratio se pravoslavlju.

On je kada se poveo razgovor na tu temu rekao da dobrim dijelom iz profesionalnih razloga ne može da napusti originalno ime pod kojim djeluje već 45 godina.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh