Nauka

Nevjerojatno otkriće arheologa u Španiji: Pronašli su drevne ruševine i šokirali se kao nikad do sada

Mještani su mislili da je Castro Valente sagrađen nakon otprilike devetog stoljeća prije Krista od strane keltskog naroda.

Arheolozi u Španjolskoj doživjeli su najveći šok u životu kada su u gustoj šumi otkrili ruševine moćne tvrđave iz petog stoljeća okružene ogromnim obrambenim zidom, umjesto utvrde iz željeznog doba koju su tražili, prenosi Live Science . Tim je pronašao uporište na vrhu brda u sjeverozapadnoj Španjolskoj pomoću lasera lidara, kako bi zavirio ispod šume koja prekriva ruševine. Ova tehnika, koja odbija stotine tisuća laserskih impulsa svake sekunde od krajolika iz zrakoplova koji leti iznad njih, otkrila je ranosrednjovjekovnu utvrdu koja pokriva oko 10 hektara zemlje, s 30 kula i obrambenim zidom od oko 1,2 kilometra duge.

Čini se da je tvrđava izgrađena u prvoj polovici petog stoljeća nove ere, vjerojatno za obranu od germanskih osvajača nakon pada rimske kontrole nad regijom, objasnio je autor studije Mário Fernández-Pereiro, arheolog sa Sveučilišta u Londonu i Sveučilišta Santiago de Compostela (USC) za Live Science. Mjesto, nazvano Castro Valente (“Hrabra utvrda”), nalazi se u okrugu Padrón u regiji Galicija, oko 16 km jugozapadno od grada Santiago de Compostela.

Mještani su mislili da je Castro Valente sagrađen nakon otprilike devetog stoljeća prije Krista od strane keltskog naroda, nazvanog na latinskom “Callaeci”, koji je u to vrijeme živio u Galiciji. Drugo keltsko pleme, nazvano Astures, živjelo je na istoku u današnjoj španjolskoj regiji Asturias, dok su druga, nazvana Lusitani, živjela na jugu u današnjem Portugalu. Sve dok ih nije zauzelo širenje Rimskog Carstva u prvom stoljeću prije Krista, Callaeci i Astures formirali su “Castro kulturu” utvrđenih naselja na vrhovima brda — a današnja Galicija puna je njihovih ruševina.

Nisu očekivali takvu tvrđavu

Kada su Fernández-Pereiro i José Carlos Sánchez-Pardo, također arheolog USC-a i koautor studije, počeli istraživati ​​to mjesto, također su mislili da je Castro Valente utvrđeno keltsko naselje. Ali ubrzo su pronašli dokaze da je ukopana građevina mnogo veća nego što su očekivali i da su njezini dijelovi izgrađeni metodama koje se nisu koristile u željeznom dobu. Arheološka iskapanja “nastavila su pružati podatke koji nas upućuju na vrijeme post-rimske okupacije, vjerojatno u prvoj polovici 5. stoljeća”, rekao je Fernánandez-Pereiro.

Raspored tvrđave, konstrukcija i fragmenti keramike koji su tamo pronađeni sugeriraju da je izgrađena nakon što je Rimsko Carstvo izgubilo kontrolu nad regijom otprilike početkom petog stoljeća nove ere, kada su Španjolsku pregazili germanski osvajači. Galicija je pala u ruke naroda Suevi, koji je potjecao iz regije rijeke Labe u današnjoj Njemačkoj i Češkoj, a čini se da su tvrđavu izgradili lokalni ljudi za svoju obranu u to vrijeme, rekao je Fernández-Pereiro.

“Razumijemo da su lokalne vlasti Galicije trebale alat za reafirmaciju i kontrolu teritorija usred ovog prijelaza iz antike u rani srednji vijek”, rekao je. Ali čini se da je tvrđava napuštena otprilike 200 godina kasnije, vjerojatno zato što više nije bila potrebna, rekao je Fernández-Pereiro. Buduća istraživanja mogla bi otkriti više o njemu, kao i zaštititi ga od razvoja, poput šumskih cesta i vjetroelektrana, prenosi klik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh