Nauka

Istraživanja pokazala: Ova pića uzrokuju ćelavost

Otkrili su da je gubitak kose bio gotovo 30 posto češći među muškarcima koji su imali dnevnu naviku ispijanja jednog slatkog napitka…

Piće - Pexels

Gubitak kose posljednjih je nekoliko godina u značajnom porastu, a konzumacija previše slatkih i gaziranih pića mogla bi biti povezana s još većim rizikom, sugerira novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Nutrients”, prenosi Index.

Kako donosi Insider, istraživači sa Univerziteta “Tsinghua” u Pekingu pregledali su podatke više od hiljadu muškaraca u dobi od 18 do 45 godina, zabilježene od januara do aprila 2022. godine, kako bi uporedili njihove životne navike i gubitak kose.

Otkrili su da je gubitak kose bio gotovo 30 posto češći među muškarcima koji su imali dnevnu naviku ispijanja jednog slatkog napitka kao što su gazirana pića, sokovi, energetska pića, dijetna pića te zaslađena kafa ili čaj (ukupno između jedne do tri litre sedmično).

Isto tako, muškarci koji su izjavili da piju više od jednog zaslađenog pića dnevno imali su još veću vjerovatnost gubitka kose, čak 42 posto veći rizik u usporedbi s onima koji su rijetko ili uopće nisu konzumirali te napitke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh