Nauka

Nevjerovatan izum koji omogućava nemoguće: Čovjek je živio bez srca, nećete vjerovati kako

Dva liječnika na Texas Heart Institute razvila su uređaj koji koristi vrtložne rotore za pumpanje krvi po tijelu bez otkucaja srca.

Posljednjih godina moderna medicina nam je pružila sve, od novih cjepiva koja nas štite od smrtonosnih bolesti do revolucionarnih tretmana raka. Dala nam je nadu u nebrojenim prilikama – uključujući i 2011. kada su liječnici predstavili stroj koji može omogućiti čovjeku da živi bez srca, jednog od najvažnijih organa u tijelu.

Nakon desetljeća pokušaja i pogrešaka među kirurzima koji su očajnički pokušavali stvoriti stroj koji se neće pokvariti ili uzrokovati krvne ugruške i infekcije, dva liječnika na Texas Heart Institute razvila su uređaj koji koristi vrtložne rotore za pumpanje krvi po tijelu bez otkucaja srca.

Nevjerojatna otkrića

Dr. Billy Cohn i dr. Buz Frazier prvi su testirali ideju na osmomjesečnom teletu po imenu Abigail, izvadivši joj srce i uspješno ga zamijenivši s dvije centrifugalne pumpe, koje su cirkulirale krv kroz nju.

“Prema svim pokazateljima kojima moramo analizirati pacijente, ona nije živa. Ali ovdje možete vidjeti da je ona snažno, sretno, razigrano tele koje mi liže ruku”, rekli su. Nakon vježbanja na teladi, Cohn i Frazier prešli su na ispitivanja na ljudima – odabrali su 55-godišnjeg muškarca po imenu Craig Lewis, koji je bolovao od amiloidoze, rijetke autoimune bolesti koja uzrokuje nakupljanje abnormalnih proteina i, zauzvrat, ubrzano zatajenje srca, bubrega i jetre.

Lewisovo srce je postalo toliko oštećeno da su mu liječnici davali još oko 12 sati života, a tada je njegova supruga Linda predložila nešto drastično. Njegova supruga Linda rekla je: “Želio je živjeti, a mi ga nismo željeli izgubiti. Nikad ne znaš koliko vremena imaš, ali vrijedilo je.

Prvi čovjek bez srca

U ožujku 2011. obratila se Cohnu i Frazieru, koji su njezinom suprugu izvadili srce i ugradili umjetni uređaj

Linda je rekla: “Slušala sam i bilo je zujanje, što je nevjerojatno. Nije imao puls.”

Rekla je da bi njezin suprug – koji je radio za grad Houston, održavajući golemi gradski sustav pumpi za otpadnu vodu – cijenio srce bez pulsa sastavljeno od raznih materijala, a Cohn je objasnio: “Dacron iznutra i staklena vlakna impregnirana silikonom vani.”

Liječnici su rekli da bi pumpa s kontinuiranim protokom trebala trajati dulje od drugih umjetnih srca i uzrokovati manje problema. “Gledamo sve životinje, kukce, ribe, gmazove i svakako sve sisavce, i vidimo pulsirajuću cirkulaciju”, dodao je Cohn. “I tako su sva rana istraživanja i svi rani napori bili usmjereni na izradu pulsirajućih pumpi.”

Tužan kraj

Jedini razlog zašto se krv mora pumpati ritmički umjesto neprekidno je zbog srčanog tkiva.

Cohn je nastavio: “Pulsatilnost protoka ključna je za srce, jer ono može dobiti hranu samo između otkucaja srca. Ako to uklonite iz sustava, čini se da nijedan drugi organ ne mari previše.”

Nakon zahvata Lewis se probudio i počeo oporavljati. Međutim, njegovo se stanje tada počelo pogoršavati jer je bolest napala jetru i bubrege, te je nažalost preminuo u travnju te godine. Ali uspio je živjeti više od mjesec dana sa srcem bez pulsa, a njegovi liječnici su rekli da su pumpe radile besprijekorno, prenosi klik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh