Nauka

Potvrđeno iz Bijele kuće: Naučnici će pokušati hladiti Zemlju odbijanjem sunčeve svjetlosti

Bijela kuća koordinira petogodišnji istraživački plan za proučavanje načina modificiranja količine sunčeve svjetlosti koja dopire do Zemlje kako bi se ublažili učinci globalnog zatopljenja.

Ovaj proces se ponekad naziva solarni geoinženjering ili refleksija sunčeve svjetlosti.

Planom istraživanja procijenit će se klimatske intervencije, uključujući raspršivanje aerosola u stratosferu kako bi se sunčeva svjetlost reflektirala natrag u svemir.

Plan bi trebao uključivati ​​ciljeve istraživanja, ono što je potrebno za analizu atmosfere i kakav utjecaj ove vrste klimatskih intervencija mogu imati na Zemlju, prema Ured za nauku i tehnološku politiku Bijele kuće.

Kongres je naredio da se plan istraživanja izradi u njegovom planu potrošnje za 2022., koji je predsjednik Joe Biden potpisao u martu.

Za neke od tehnika, kao što je raspršivanje sumporovog dioksida u atmosferu, poznato je da imaju štetne učinke na okoliš i ljudsko zdravlje. No naučnici i klimatski stručnjaci koji su zabrinuti da će čovječanstvo premašiti svoje ciljeve emisija kažu da je istraživanje važno kako bi se otkrilo kako najbolje uravnotežiti te rizike protiv mogućeg katastrofalnog porasta temperature Zemlje.

Priprema za istraživanje ove teme je preliminarni korak, ali primjetno je da se Bijela kuća formalno bavi onim što se uglavnom smatra fantazijom.

U naučno-fantastičnom romanu Kima Stanleyja Robinsona, “Ministarstvo za budućnost”, toplinski val u Indiji ubija 20 miliona ljudi i iz očaja, Indija odlučuje provesti vlastitu strategiju ograničavanja sunčeve svjetlosti koja dopire do Zemlje.

Chris Sacca, osnivač investicijskog fonda za klimatske tehnologije Lowercarbon Capital, rekao je da je mudro da Bijela kuća predvodi istraživačke napore.

– Odbijanje sunčeve svjetlosti ima potencijal za očuvanje egzistencije milijardi ljudi, a to je znak vodstva Bijele kuće da unapređuju istraživanja kako bi sve buduće odluke mogle biti ukorijenjene u nauci, a ne u geopolitičkom sukobu – rekao je Sacca za CNBC.

Sacca je donirao novac za podršku istraživanju u tom području, ali je rekao da nema finansijskih interesa u toj ideji i da ne misli da bi u tom prostoru trebali postojati privatni poslovni modeli.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh