Nauka

Otkriće meksičkih arheologa – pronađen grad drevnih Maja

Meksički arheolozi otkrili su ostatke, kako vjeruju, grada drevnih Maja u industrijskom kompleksu na periferiji grada Meride. “Mislimo da je ovdje živjelo više od 4.000 ljudi”, rekao je koordinator arheološkog iskopavanja.

Lokalitet „Ksiol“ u Meksiku - RTS

Lokalitet koji je nazvan “Ksiol” (Xiol), sastoji se od pet palata, nekoliko piramidalnih objekata, trgova i ostataka jednostavnijih kuća.

“Sveštenici i pisari su živjeli u velikim palatama”, objašava koordinator arheološkog iskopavanja Karlos Peraza, koji dodaje da su drugi ljudi živjeli u manjim zgradama.

“Vjerujemo da je ovdje živjelo možda više od 4.000 ljudi”, ističe.

Prema meksičkom Nacionalnom institutu za istoriju i antropologiju, “Ksiol” je bio naseljen u periodu između 600. i 900. godine.

Na lokalitetu su pronađeni i predmeti poput vrhova strijela, glinenih lonaca i vaza, školjki, pa čak i alata za zidanje.

“Ksiol” je otkriven nakon što je počela izgradnja industrijskog parka na periferiji grada Meride. Park će biti izgrađen, iako će arheološki ostaci biti sačuvani, kažu vlasnici zemljišta.

“Vremenom, urbano širenje (na tom području) je poraslo i mnogi arheološki ostaci su uništeni. Ali čak i mi, arheolozi smo iznenađeni, jer nismo očekivali da ćemo naći tako dobro očuvano nalazište”, rekao je Peraza, piše RTS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh