Nauka

Naučnici potvrdili – ovo je najstarije mjesto na svijetu

Datira od prije oko 3,6 milijardi godina, region Pilbara u Zapadnoj Australiji je dom fosilizovanih dokaza o najstarijim oblicima života na Zemlji.

region Pilbara - pixabay

Posljednjih godina, nauka je potvrdila ono što su Aboridžini Australije, najstarija svjetska kultura neprekidnog života, uvijek znali: region Pilbara u Zapadnoj Australiji je među najstarijim mjestima na Zemlji.

Ogroman pejzaž dubokih crvenih i beskrajnih panorama, koji se proteže od zapadne obale do granice sjeverne teritorije, je drevno, zabranjeno mjesto. Za one koji prvi put putuju u region, početni osjećaj prostora i samoće može biti zastrašujući: otprilike je duplo veći od Velike Britanije, ali s populacijom jedan od najrjeđe naseljenih regiona na Zemlji.

Naučnici su utvrdili da su ogromne formacije Pilbare od stena bogatih gvožđem, nastale prije postojanja kiseonika i samog života. Dok se smatra da su se druge globalne naslage gvožđa formirale u slično vrijeme, površina Pilbare ostaje nezakopana i neporemijećena geološkim kataklizmičkim događajima. Jedinstvena stvar u vezi s pejzažom Pilbare nije samo njegova starost, već i njeno nevjerovatno stanje očuvanosti, piše 24sedam.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh