Nauka

Poznato koja kombinacija vakcina daje najbolji imunološki odgovor

Velika britanska studija o kombiniranju vakcina protiv korone pokazala je bolji imunološki odgovor u pacijenata koji su primili prvu dozu vakcine AstraZenece ili Pfizer-BioNTecha, a devet sedmica kasnije dozu vakcine Moderne.

Koronavirus - Mreza-mira.net

“Ustanovili smo da je u cijelome svijetu imunološka reakcija na kombinaciju vakcina doista dobra…, zapravo je viša od praga postavljenog kod dviju doza vakcine Oxford-AstraZenece”, rekao je Reutersu Matthew Snape, profesor na Oxfordu koji stoji iza istraživanja pod nazivom Com-COV2, prenosi Klix.

Rezultati koji idu u prilog fleksibilnoj primjeni vakcina daju nadu siromašnim državama koje će možda biti primorane kombinirati vakcine različitih farmaceutskih kompanija u prvoj i drugoj dozi, ponestane li im zaliha, dodaje.

“Mislim da će podaci iz ove studije biti posebno zanimljivi zemljama s niskim i srednjim dohotkom, u kojima se stanovnici još uvijek vakcinišu prvim dvjema dozama. Želimo reći da se ne morate čvrsto držati pravila o primanju vakcina istog proizvođača kada dobivate drugu dozu… i da je u redu primiti različite vrste vakcina, osobito ako to ubrzava program vakcinisanja”, rekao je Snape.

Primite li nakon AstraZenecine vakcine dozu Moderne ili Novavaxa, u organizmu će se potaknuti proizvodnja većeg broja antitijela i bolji odgovor T-stanica u usporedbi s vakcinisanjem dvjema dozama AstraZenece, pojasnili su naučnici s Univerziteta Oxford.

Studijom provedenom na 1.070 dobrovoljaca ustanovljeno je i to da se vakcinisanje Pfizer-BioNTechovom vakcinom, nakon koje je uslijedilo vakcinisanje Moderninom pokazalo boljim u odnosu na dvije uobičajene doze Pfizer-BioNTecha.

Vakcinisanje Pfizer-BioNTechovom pa Novavaxovom vakcinom potaknulo je proizvodnju većeg broja antitijela u usporedbi s vakcinisanjem dvjema dozama vakcina AstraZenece, tvrde naučnici.

Rezultati studije Univerziteta u Oxfordu, koji su objavljeni u medicinskom časopisu Lancet, ne izazivaju zabrinutost kada je posrijedi sigurnost.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh