Nauka

Ko nosi titulu najdužeg dinosaurusa koji je hodao Zemljom?

Ako paleontološka zajednica prihvati Kertisov rad, supersaurus će sebi obezbjediti titulu najdužeg poznatog dinosaurusa..

Supersaurus - SHUTTERSTOCK

Supersaurus (Supersaurus vivianae) oduvijek je smatran jednim od najvećih i najdužih dinosaurusa. Njegova dužina je bila procijenjena na 34 metra. Međutim, sada istraživači misle da je drevni stanovnik Zemlje bio još duži i da je dostizao od 39 do 42 metra.

Paleontolozi su došli do ovog zaključka nakon što su shvatili raniju grešku i ponovo analizirali fosilne ostatne supersaurusa.

“Procijenjujemo da je to najduži dinosaurus ikada, a to zaključujemo na osnovu analize dovoljnog broja fosila, pošto su ostaci drugih dinosaurusa fragmentarni i teško je precizno procijeniti njihovu dužinu”, kaže Brajan Kertis, glavni autor studije.

Studija Kertisovog tima je pokazala da je prije 150 miliona godina, u periodu jure, supersaurus mogao da dostigne dužinu od 39 metara od njuške do vrha repa.

Istraživači za sada ne mogu sa sigurnošću da tvrde ko je rekorder kada je riječ o dužini dinosaurusa koji su članovi porodice diplodocidi (Diplodocidae) – najveće porodice životinja tog vremena vremena. Njegova “pobjeda” još uvijek nije zvanična. Neka nedavna istraživanja su pokazala da je to mogao biti i argentinosaurus, za kog se pretpostavljalo da je mogao da ima i 30-35 metara dužine, dok druge procijene kažu da je mogao da naraste i do 40 metara.

Kertis vjeruje da je odrasli supersaurus dosezao 39 metara, ali mogao je da bude i još tri metra duži. Njegovo istraživanje (koje, međutim, još nije objavljeno u recenziranom časopisu) predstavljeno je onlajn 5. novembra na godišnjoj konferenciji Društva za paleontologiju kičmenjaka. Ako paleontološka zajednica prihvati Kertisov rad, supersaurus će sebi obezbjediti titulu najdužeg poznatog dinosaurusa, prenosi “National geographic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh