Nauka

Istraživanje koje izaziva veliku zabrinutost: Mikroplastika prvi put otkrivena u krvi domaćih životinja

Otkriveni su preliminarni dokazi o tragovima plastičnih čestica u krvotoku domaćih životinja.

Krava i tele - Atma.hr

Tim naučnika predvođen Heder Lesli sa Univerziteta Vrije u Amsterdamu pronašao je mikroplastiku u krvi 12 krava i šest svinja koje su učestvovale u studiji.

“Pronašli smo preliminarne dokaze o tragovima plastičnih čestica u krvotoku domaćih životinja. U interesu je zaštite zdravlja životinja i ljudi da se dalje istražuje ovaj signal o efektima zagađenja plastikom u lancu ishrane”, rekla je Heder Lesli.

Prema njenim riječima, naučnici već imaju dokaze o prisustvu mikroplastike u organizmima stotina životinja, ali je ovo prvi put da je pronađena kod stoke. Lesli je svoje nalaze predstavila na konferenciji o mikroplastici u Amsterdamu.

Vjeruje se da mikroplastika u zemljištu može ući u usjieve koje jedu domaće životinje. Prethodne studije su pokazale da ove čestice ne mogu da se razgrade u crijevima i da često završe u stajskom đubrivu.

Ranije ove godine, naučnici su prvi put otkrili plastiku u mišićima morskih kornjača, potvrđujući da zagađenje plastikom utiče na morski život na hemijskom nivou.

U izvještaju Centra za međunarodno pravo životne sredine iz 2019. navodi se da plastika predstavlja rizik po ljudsko zdravlje: opasne hemikalije i nove toksične supstance se dodaju u plastiku tokom proizvodnje, a kada plastika postane smeće, zagađuje životnu sredinu i našu hranu.

Naučnici iz Helenskog centra za istraživanje mora procjenjuju da se u more svake godine ispusti 17.600 tona plastike, od čega se 84 posto završi na plažama, a 16 posto ostane u vodi ili padne na morsko dno, prenosi National geographic


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh