Nauka

“Svaka varijanta gora od prethodne” – Dr Gligić predviđa dva scenarija za završetak pandemije

Šef laboratorije u Institutu “Torlak” u doba variole vere dr Ana Gligić (87) kaže da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji vrlo nepovoljna zato što se o virusu, prije svega, još ne zna dovoljno.

Dr Ana Gligić - Al Jazeera Balkans

Kako čuvena naučnica objašnjava, zasad je utvrđeno da je korona virus mutirao u osam varijanti, a kroz broj novozaraženih, na respiratoru i umrlih, vidi se da je svaka naredna varijanta jača i smrtonosnija od prethodne, piše Buka.

Svakodnevno čitajući najprestižnije svjetske časopise i prateći parametre epidemije, dr Gligić navodi da su moguća dva scenarija za završetak ove epidemije kojoj se kraj i dalje ne nazire.

‒ Predviđam dvije mogućnosti. Ili će se virus ugušiti, odnosno mutacija će pokušati da ostane na čovjeku, a nove se više neće pojavljivati i tako će se on vremenom ugušiti. Ipak, moguć je i drugačiji scenario. Da se već do kraja godine pojavi nova mutacija toliko snažna da svi obole. Pokazalo se da je ovaj virus nepredvidiv i ništa ne može da nas iznenadi ‒ navodi dr Gligić.

Virusološkinja ističe da sada sa sigurnošću može da kaže da je virus prirodnog porijekla.

‒ Antivakseri stalno ističu kako je koronavirus vještački napravljen. Međutim, da je virus nastao u laboratoriji, on bi bio zaključan. Ne bi dolazilo do mutacija. I taj koji ga je projektovao ne bi ga pustio tek tako, nego bi ga zaključao ‒ objašnjava dr Gligić.

Naučnica, koja je u martu poslije 13 dana provedenih na kiseoniku uspjela da pobijedi kovid-19, kaže da je i ona jedna od onih koji su se zarazili nakon vakcinacije. Prema njenim riječima, sigurna je da je zakačila infekciju u periodu između dvije doze, a da joj je život spaslo upravo to što se cjepila.

‒ Trebalo bi da primim treću dozu, ali ću sačekati još malo, pošto sam ubijeđena da sam stvorila dosta antitijela i jak prirodni imunitet. Realno je očekivati da se u mjesecima pred nama naprave i nove vakcine koje će biti sačinjene od novih sojeva virusa ‒ zaključuje sagovornica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh