Nauka

Novavax prijavio vakcinu protiv Covida-19

Kompanija Novavax i njen partner Institut “Serum” iz Indije prijavili su vakcinu protiv Covida 19 Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) da bi bila uvrštena na listu za hitnu upotrebu, objavila je ta kompanija.

Vakcina - N1

Lista vakcina za hitnu upotrebu koju sastavlja WHO je signal nacionalnim regulatornim agencijama kada je riječ o bezbjednosti i efikasnosti proizvoda.

To je i preduslov za izvoz vakcine u nekoliko zemalja koje učestvuju u globalnom programu Covax za podjelu vakcina.

Novavax i Institut “Serum”, najveći svjetski proizvođač vakcina, obavezali su se da će zajedno dostaviti više od 1,1 milijarde doza Covaxu, koji želi da i zemlje sa niskim i srednjim primanjima imaju ravnopravan pristup vakcinama.

Novavaxova vakcina je proteinskog tipa i pokazala je efikasnost od 90,4 posto u ispitivanjima u SAD i Meksiku, piše Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh