Nauka

Zemlji prijeti potop – Nivo mora porastao 25 cm u posljednjih 100 godina

Nivo mora na globalnom nivou porastao je do 25 centimetara u poslednjih 100 godina, te je osnovna tema Svjetskog dana životne sredine koji se obilježava u petak, 5. juna, uticaj klimatskih promjena na mala ostrva.

No image - Haber.ba


Ilustracija (Foto: Aura.ba)

Na konferenciji u Beogradu povodom obilježavanja dana životne sredine, rečeno je da se predviđa da će mnoga mala ostrva prekriti okeani i mora, pa je zvanični ovogodišnji moto “da podignemo glas, a ne nivo mora”.

Predstavnica Udruženja Ambasadori održivog razvoja životne sredine Anđelka Mihajlov, kazala je da je sada u Srbiji, zbog nedavnih poplava, pravi trenutak “da podignemo glas, a ne nivo vode”, i da se riješi upravljanje vodama na održiv način.

Ona je dodala da je zaštita životne sredine od presudne važnosti za budući napredak čovjeka, i da se moraju preduzeti odlučne mjere za zaštitu prirode, kako bi dobro živjeli u budućnosti.

“Nemamo izbora nego da uspostavimo i prilagodimo se klimatskim promjenama, da izmijenimo način kako koristimo prirodne i druge resurse, da izmenimo modele svakodnevnog života”, ocenila je Mihajlov.

Mihajlov je dodala da su promjene na planeti jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se suočava svijet, i da su te promjene ozbiljnije od ekonomskih.

(vesti online)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh