Nauka

Prodato i presađeno prvo vještačko srce od bioplastike

Francuska kompanija “Karma” saopštila je da je prodala prvo vještačko srce od bioplastike i da je ono presađeno pacijentu u bolnici u italijanskom gradu Napulju.

ilustracija

U saopštenju se navodi da je transplantaciju izvršio tim ljekara predvođen hirurgom doktorom Ćirom Maielom u bolnici “Azienda ospidalijera dei koli”, jednom od centara sa najvećim iskustvom kada se radi o vještačkim srcima u Italiji.

Srce nazvano “ezon” dobilo je dozvolu EU za prodavanje u decembru prošle godine, na osnovu istraživanja koje je počelo 2016. godine i koje još traje, piše CNBC.

Iz kompanije, čije je sjedište u komuni Velizi Belakuble, navode da je prodaja “ezona” velika prekretnica koja otvara novo poglavlje u razvoju “Karme”.

Novo vještačko srce košta više od 150.000 evra, a platio ga je regionalni zdravstveni sistem. Državni sistem ne plaća troškove takvih zahvata dok se u periodu od nekoliko godina ne dokaže da je bezbjedan, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh