Nauka

WHO odobrio Sinovac vakcinu za hitnu upotrebu

Ova vakcina je odobrena za korištenje kod odraslih osoba starijih od 18 godina, drugo takvo odobrenje koje je dato kineskoj kompaniji.

vakcina Sinovac - Twitter

Svjetska zdravstvena organizacija odobrila je kinesku vakcinu Sinovac protiv COVID-19 za hitnu upotrebu.

Ova vakcina je odobrena za korištenje kod odraslih osoba starijih od 18 godina, drugo takvo odobrenje koje je dato kineskoj kompaniji.

U izjavi od utorka, zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija navodi da su podaci predani njenim stručnjacima pokazali da dvije doze vakcina sprječavaju ljude da dobiju simptome COVID-19 kod otprilike polovine onih koji su dobili cjepivo.

WHO navodi da je malo starijih odraslih osoba uključeno u istraživanje, pa ne može procijeniti koliko je vakcina djelotvorna kod ljudi starijih od 60 godina.

– Ipak, WHO ne preporučuje gornju dobnu granicu za vakcinu – navodi agencija, dodajući da podaci prikupljeni upotrebom Sinovca u drugim zemljama “sugerišu da će vakcina vjerovatno imati zaštitni učinak kod starijih osoba.”

Odobrenje WHO znači da vakcinu mogu kupiti donatori i druge agencije Ujedinjenih nacija za upotrebu u siromašnijim zemljama, uključujući inicijativu za distribuciju COVID-19, globalno poznatu pod nazivom COVAX, koju podržava UN.

Prošlog mjeseca WHO je dao zeleno svjetlo cjepivu COVID-19 proizvođača Sinopharm. Takođe je licencirao vakcine koje su razvili Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna Inc i AstraZeneca.

Napori za COVAX znatno su usporeni nakon što je njegov najveći dobavljač u Indiji rekao da neće moći pružiti više vakcina do kraja godine.

Do danas nema potvrđenog dogovora za doze Sinovac sa COVAX-om.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh