Nauka

Istraživanje: Vakcine protiv COVID-19 ne utiču na posteljicu tokom trudnoće

Istraživanje je pokazalo da nije došlo do promjena, upale ili oštećenja posteljice kod trudnica koje su primile vakcinu protiv koronavirusa

Najnovije istraživanje, koje je provela neprofitna mreža za pružanje zdravstvenih usluga u Illinoisu Northwestern Medicine, pokazalo je da vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19 ne utiču na posteljicu žena, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Vidjevši da nije bilo promjena, da nije došlo do upale ili oštećenja posteljice, osjećamo se još bolje što znamo da je ovo sigurna vakcina”, izjavio Shad Deering, predsjedavajući Odjela za materinsko-fetalnu medicinu u Dječjoj bolnici u San Antoniju.

Deering je rekao da je ovo istraživanje važnije nego što mnogi shvataju, jer je posebno proučavalo posteljicu – takozvani prozor u trudnoću.

“Nakon porođaja, naučnici su posmatrali posteljicu pod mikroskopom kako bi utvrdili postoje li dokazi o upali ili oštećenju koje je moglo nastati zbog vakcinisanja”, rekao je Deering.

Istraživanje je objavio “Časopis za akušerstvo i ginekologiju“, a u procesu proučavanja učestvovale su trudnice koje su primile vakcinu protiv koronavirusa, kao i one koje nisu.

Posteljica je organ prožet veoma gustim sistemom krvnih sudova koji čini vezu između materice i fetusa. Ovaj organ snabdijeva fetus hranjivim materijama i odvodi otpadni materijal iz fetusa koji se zatim izbacuje van putem bubrega majke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh