Nauka

Britanski stručnjaci: Fajzer i Astrazeneka efikasni protiv indijskog soja korona virusa

Vakcine protiv korona virusa proizvođača Fajzer i Astrazeneka efikasne su protiv indijskog soja virusa, rezultat je novog istraživanja britanskih stručnjaka.

Vakcina - Dw.com/en

Najnovija studija koju su od 5. aprila do 16. maja sproveli britanski stručnjaci, Fajzerova vakcina je nakon dvije primljene doze 88 posto efikasna protiv indijskog soja, dok je Astrazenekina vakcina efikasna 60 posto, piše “Danas“.

Obje vakcine su bile efikasne 33 posto nakon prve doze.

Vlasti u Velikoj Britaniji su zabrinute da sve veći broj slučajeva zaraze indijskim sojem može da uspori planirano otvaranje ekonomije.

Šef britanske Agencije za zdravstvenu zaštitu Dženi Haris je rekla da će u Engleskoj posljednja faza relaksacije mjera biti sprovedena do 21. juna ako parametri ostanu dobri.

Ipak, upozorila je da se pojavio indijski soj virusa te da građani moraju biti na oprezu.

Više od 37 miliona ljudi, ili 72 posto odrasle populacije, već je primilo prvu dozu vakcine u Velikoj Britaniji, oko 42 posto dvije doze.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh