Nauka

Nevjerojatno tijelo: Kosa “zna” kad spavamo, Pinokio efekt je stvaran, a smijeh umanjuje bol

Želučana kiselina zaustavlja većinu bakterija koje ulaze u tijelo putem hrane koju jedemo, a njuh je odgovoran za oko 80 posto okusa onoga što kušamo.

Tijelo - Screenshot

1. Pinokio efekt
Čini se da se ovaj dobro poznati lik temelji na nekim stvarnim dokazima. Istraživanje je potvrdilo da se, kad lažemo, to doslovno odražava na našim licima. Povećava nam se temperatura nosa i područja oko očiju, doslovno se zagrijavaju.

Iako se oduvijek vjerovalo da je smijanje dobro za zdravlje, tek je nedavno zapravo proučeno. A istraživanje je pokazalo da smijeh oslobađa moždane hemikalije zbog kojih se osjećamo dobro i koje također mogu ublažiti osjećaj boli.

3. Vosak za uši djeluje kao sredstvo za čišćenje
Mnogi od nas uvijek su mislili da iz higijenskih razloga vosak za uši treba svakodnevno čistiti. Međutim, nauka dokazuje da su stvari sasvim suprotne. Ušni vosak sam čisti naš ušni kanal i štiti ga od infekcija. Uklanjanje uzrokuje više štete nego koristi, pa ga je bolje očistiti ga samo s površine uha.

4. Kosa zna kad spavamo
Naši folikuli dlake zapravo mogu puno reći o našim navikama spavanja. Istraživači su otkrili da nekako prate i sadrže 24-satni cirkadijalni sat koji utiče na navike spavanja. Jednog dana bi čak bilo moguće pomoći ljudima koji imaju problema sa spavanjem samo temeljem proučavanja njihovih folikula.

5. Naše tijelo doslovno zahtijeva drijemanje nakon ručka
To uopće nema veze sa samom hranom koju smo za ručak jeli. Razlog tome skriva se u tjelesnom satu čovjeka. Naš cirkadijalni ritam šalje određene upozoravajuće signale 7 do 9 sati nakon što se probudimo i ti nas signali čine pospanima.

6. Treptanje očima djeluje kao ‘motor’
Otprilike 44 minute budnog vremena (u jednom danu) provodimo zatvorenih očiju zbog treptanja, a to ima neke zaista važne funkcije za nas. Ne samo da održava oči hidratiziranima i štiti od stranih predmeta, već pomaže i da se odmorimo. Naš mozak koristi taj sićušni trenutak zatvorenog oka za isključivanje.

7. Želudac štiti imunitet
Imunitet je jako bitan za zdravlje jer nam pomaže u borbi protiv svih vanjskih prijetnji. Međutim, tijelu treba dodatna pomoć. I tu nastupa želudac – želučana kiselina zaustavlja većinu bakterija koje ulaze u tijelo putem hrane koju jedemo.

8. Oči imaju najbrži mišić u tijelu
Mišić koji se najbrže kreće u ljudskom tijelu je orbicularis oculi u našim očima. Toliko je brz da je ušao u Guinnessove rekorde. Imamo ih 2, po jedan u svakom oku, a oni kontroliraju zatvaranje kapaka. Ako objekt pokuša dodirnuti naše oko, taj mišić ga zatvara za manje od 100 milisekundi (0,1 sekunde).

9. Imamo ‘amortizere’ po cijelom tijelu
Znanstvenici su otkrili molekularnu strukturu u tijelu koja za nas funkcionira kao ‘amortizer’. Istraživači kažu da ovo otkriće baca svjetlo na pitanje kako naša tijela prilagođavaju živo tkivo, a da ga pritom interakcija s toliko pokretnih dijelova ne rastrgne na komadiće, piše Brightside.

10. Nos je odgovoran i za percepciju okusa
Njuh je odgovoran za oko 80 posto okusa onoga što kušamo. Bez njega ne bismo prepoznali ljuti okus jer potiče od mirisa. Zbog toga se, kada smo prehlađeni i nos nam je začepljen, većina namirnica čini neukusnom, prenosi “24sata“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh