Nauka

Istraživanja: Tjelesna aktivnost pojačava imunitet i podiže nivo antitijela u organizmu

Redovna tjelesna aktivnost jača imunološki sistem, smanjuje rizik od bolesti i smrtnih ishoda od zaraznih bolesti te pojačava učinkovitost vakcinacije, rezultati su nedavnog istraživanja Univerziteta Glasgow Caledonian.

Trening - Stvarukusa.rs

Ako vježbate redovno, izgledi da ćete imati više antitijela od nekoga ko je fizički manje aktivan iznose čak 50 posto, tako tvrde britanski naučnici. Naime, istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da je tjelesna neaktivnost svake godine odgovorna za više od pet miliona preuranjenih smrtnih ishoda, piše Independent.

Istraživanje profesora Sebastiena Chastina i njegovih kolega sa Univerziteta Glasgow Caledonian uključilo je sve dostupne dokaze koji su doveli u vezu učinak tjelesne aktivnosti i rizik od obolijevanja i smrtnog ishoda od zaraznih bolesti poput upale pluća (čestog uzroka smrti od covida-19), na funkcioniranje imunološkog sistema i na ishod vakcinacije. Chastin je kazao da je istraživanje provedeno puno ranije, na samom početku pandemije pa nije obuhvatilo istraživanja koja se odnose na covid-19, no tvrdi da su saznanja vrlo relevantna za odgovor na aktuelnu pandemiju.

– Naša saznanja važno su otkriće za potencijalno djelovanje i reakciju na pandemije u budućnosti – kazao je Chastin, dodavši da dostupnost vakcina ulijeva nadu u skori završetak pandemije.

Na temelju šest odvojenih istraživanja u kojima je sudjelovalo više od pola miliona sudionika, pokazalo se da tridesetminutna tjelesna aktivnost, pet dana u sedmici, smanjuje rizik od obolijevanja i smrtnog ishoda od zaraznih bolesti za 37 posto.

Kroz 35 neovisnih nasumičnih kontrolnih ispitivanja, zlatnog standarda za naučne dokaze, pokazalo se da je redovna tjelesna aktivnost rezultirala povišenim nivoima imunoglobulina (antitijela) IgA. Imunoglobulini (antitijela) su proteinske molekule koje stvara imunološki sistem kao reakciju na ulazak neke strane supstance u organizam (antigena). Pet je razreda imunoglobulina: IgA, IgM, IgG, IgE i IgD.

IgA se stvara na sluznici intestinalnog i respiratornog trakta. Sekretorni IgA nalazi se u sekretima bronhija, crijeva, znoju, suzama i kolostrumu te štiti intestinalni i respiratorni trakt od virusnih infekcija. Dakle, riječ je o antitijelima koja prekrivaju sluznicu naših pluća i ostalih dijelova organizma u koje mogu prodrijeti virusi i bakterije.

Chastain podsjeća da redovna tjelesna aktivnost povećava i broj CD4+T ćelija koje su odgovorne za uzbunjivanje imunološkog sistema na napad ‘izvana’ i na reguliranje njegove reakcije na bakterije i viruse. I na kraju, u nasumičnim kontroliranim ispitivanjima koje su proveli Chastain i njegovi kolege, pokazalo se da su vakcine bile učinkovitije ako su se davale nakon provedbe programa fizičke aktivnosti.

Ova bi saznanja, ističu naučnici, vladama i zdravstvenim radnicima mogla poslužiti kao jednostavan i učinkovit način poticanja kampanje vakcinacije, pišu “24sata“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh