Nauka

Genetski modificirani komarci pušteni u prirodu

Biotehnološka kompanija Oxitec, nakon decenija probijanja regulatornih prepreka, upravo je oslobodila svoje genetski modificirane komarce na Florida Keysu.

Tigrasti komarac - Vecernji.ba

Eksperiment, koji je prvo puštanje genetski hakiranih organizama u velikim ekološkim razmjerima u Sjedinjenim Državama, upravo je u toku.

Kako se bude nastavljao, Oxitec i lokalni odbor za kontrolu komaraca nadgledat će populaciju komaraca kako bi utvrdili pomažu li ove bube u ubijanju komaraca koji šire bolesti u divljini i kako bi bili sigurni da se eksperimentalni kukci neće oteti kontroli.

Ako uspije – a ovo je prilično veliko “ako” – eksperiment bi mogao rezultirati novim, visoko ciljanim načinom ubijanja lokalnih kukaca bez prskanja hemikalija.

Ipak, eksperiment je prilično nepopularan među lokalnim stanovništvom, ekološkim aktivistima i pojedinim naučnim stručnjacima, od kojih mnogi dijele mišljenje da su prevareni eksperimentom od kojeg je bilo nemoguće odustati bez napuštanja grada.

“Želimo više informacija”, rekla je stanovnica Florida Keys i zagovornica zaštite okoliša Meagan Hull. “Već deset godina tražimo i tražimo i molimo za dodatne informacije. Još uvijek ih nemamo.”

Novodizajnirani komarci sadrže gen koji bi, prema Oxitecu, trebao spriječiti bilo koju ženku da preživi nakon faze ličinke i ostaviti samo mužjake koji ne grizu. Kako se ti mužjaci budu parili s divljim ženkama, oni prenose gen u pokušaju suzbijanja divlje populacije, a također ga i postupno razrjeđuju gen, prenosi “Radio Sarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh