Nauka

Zemlja na udaru solarne oluje! Od ovoga strahuju mnogi naučnici

Neki od ovih solarnih bljeskova mogu pogoditi Zemlju, ali uglavnom su bezopasne za našu planetu.

Solarna oluja - Screenshot

Solarna oluja koja putuje brzinom većom od 500 kilometara u sekundi trebalo bi našu planetu da pogodi danas i mogla bi da utiče na Zemljinu satelitsku tehnologiju.

U ekvatorijalnom regionu sunčeve atmosfere pojavila se rupa koja izbacuje solarne čestice, naveli su istraživači, a Zemlja se nalazi na direktnom putu strujanja tih čestica. Kategorizovana je kao oluja koja može dovesti do “slabih fluktuacija električne mreže” i imati “manji uticaj na satelitske operacije”. Iako je ova solarna oluja prilično mala, stručnjaci koji upozoravaju na solarne oluje kažu da je pitanje vremena kada će nas pogoditi neka od velikih oluja.

Sunce često ispušta bljeskove koji zauzvrat izbacuju energiju u svemir. Neki od ovih solarnih bljeskova mogu pogoditi Zemlju, ali uglavnom su bezopasne za našu planetu. Međutim, Sunce može da oslobodi toliko snažne bljeskove da mogu da osakate Zemljinu tehnologiju.

Prethodne studije su otkrile da Sunce u prosjeku oslobađa ekstremni bljesak svakih 25 godina, a posljednja koja je pogodila Zemlju desila se 1989. godine. Ova oluja zabilježila je nestanak struje u Kvebeku u Kanadi, jer su provodne stijene na Zemlji prenijele višak energije iz magnetnog polja i uvukle je u nacionalnu mrežu.

Povrh toga, jaka sunčeva oluja može da sruši satelitske sisteme, jer bombardovanje solarnih čestica može proširiti Zemljinu magnetosferu, otežavajući satelitskim signalima proboj. Iako je nemoguće predvidjeti kada i gde bi mogla da pogodi ogromna solarna oluja, svakako je neizbježna.

Zbog toga, stručnjaci apeluju da se bolje pripremimo za ekstremne svemirske događaje i upozoravaju da bi šteta mogla da se računa u milijardama i da izazove opštu paniku, piše “Objektiv“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh