Nauka

Evo zašto su poplave savršeno prirodna pojava! – Mediji šire sramotnu propagandu, znanstvena zajednica šuti (FOTO)

Teoretičari zavjera uvukli su se u sve pore društva, a osobito su glasni zadnjih dana, kada su Hrvatsku, BiH i Srbiju pogodile najgore poplave zadnjih nekoliko desetljeća.

No image - Haber.ba


Poplave u BiH (Foto: Arhiva)

Kada se od strane tih istih teoretičara zavjere pročitaju tvrdnje da aktualne poplave nisu slučajne, da nisu prirodno uzrokovane nego da iz njih stoji ljudska aktivnost, prvenstveno djelovanje kroz program H.A.A.R.P., onda je to samo jedna od njihovih gadarija u nizu.

Međutim kada dio relevantnih regionalnih medija prenose naslove poput “Poplave u BiH nisu se dogodile slučajno, za sve je kriv…?” onda ti mediji zaslužuju svaku osudu, piše crometro.hr

Crometeo ima područje interesa u meteorološkoj znanosti. U Hrvatskoj je znanost omalovažena, svake godine u znanost se ulaže sve manje i manje. Po izdvajanjima za znanost Hrvatska se već godinama nalazi na samom europskom dnu, a jedina je europska država u kojoj su izdvajanja za znanost u posljednjem desetljeću značajno pala. Dok Europa danas za tu djelatnost izdvaja oko dva posto BDP-a, Hrvatska izdvaja samo 0,75 posto.

Znanost je u svakoj normalnoj zemlji zalog te zemlje za njenu bolju budućnost i to u svakom smislu te riječi. U zemlji kao što je naša, ili zemlji sličnoj našoj, znanost je zadnja rupa na sviralu, stoga i ne čudi da velik dio medija niti političara ne brane istu, već podliježu “lakšim” temama i ciljevima, onih koji se tiču danas, a za sutra koga briga!

Crometeo smatra da je samo jedna stvar opasnija od promicanja kvaziznanstvenih teza ili širenja propagande teorije zavjera, a to je šutnja velikog dijela znanstvene zajednice o ovoj iznimno opasnoj društvenoj pojavi.

Sumnjati jer danas vrlo potrebno, čak potrebnije nego ikada, ali samo kada ta sumnja ima osnovu i smisao, odnosno kada ima težnju otkrivanja istine, a ne težnju rušenja znanosti i zlonemjernog unošenje nemira među stanovništvo.

Vratimo se na slučaj poplava u zemlji i regiji!

Pogledajmo ovu kartu koja prikazuje prognozirane oborine na našem području.

image

Ona predstavlja prognoziranu ukupnu prognoziranu količinu oborine na našim područjima u razdoblju od sedam dana, a izračun je napravljen 9. maja. To znači da je nastala čitav niz dana prije nego je ciklona uopće postojala. To znači da su ciklona i njeni učinci predviđeni računalnom simulacijom atmosfere za vremensku prognozu. Ako su učinci ciklone itekako dobro predviđeni danima unaprijed prema prirodnim načelima funkcioniranja atmosfere, a očito je da su se prognoze vremena izdane danima prije postojanja same ciklone u cijelosti ispunile, teoretičarima zavjera i medijima koji ih sramotno promoviraju postavljamo pitanje – kako je onda moguće da je netko ili nešto umjetno izazvalo ciklonu koja je donijela najgore poplave u našim krajevima u mnogo vremena?

Potpuno je jasno da je isključena svakako mogućnost da ciklona nije nastala prirodnim putem, te da se radi o umobolnim idejama teoretičara zavjere koje truju javnost, ponižavaju znanost i zdrav razum.

Jesu li štete i posljedice poplava mogle biti znatno manje nego što jesu? Naravno da jesu, ali to je neka sasvim druga tema…

(crometeo.hr)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh