Nauka

Trudnice mogu primiti vakcine Pfizer i Moderna

Do sada je samo ženama s nekim već postojećim zdravstvenim komplikacijama ili u visokom riziku od zaraze bilo savjetovano da se vakcinišu.

Pfizer - Reuters

Dobra vijest stiže iz Velike Britanije, gdje je prvi put zvanično preporučeno da sve trudnice u bilo kom trenutku trudnoće mogu da prime vakcinu protiv koronavirusa, jer cjepivo ne predstavlja rizik ni po njih, ni po plod.

Ovu novu preporuku je, kako prenosi Guardian, objavio Komitet za vakcinaciju i imunizaciju u Velikoj Britaniji (JCVI).

Do sada je samo ženama s nekim već postojećim zdravstvenim komplikacijama ili u visokom riziku od zaraze bilo savjetovano da se vakcinišu, ali sada je JCVI izdao zvaničnu preporuku da vakcine proizvođača Pfizer i Moderna mogu bez bojazni da prime sve žene, bez obzira na to u kojoj su fazi trudnoće, da li tek planiraju začeće ili već doje, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh